NASA: Shtyhet për herë të dytë lëshimi i raketës, Artemis Moon
Tech

NASA: Shtyhet për herë të dytë lëshimi i raketës, Artemis Moon

RTSH

Agjencisë amerikane të hapësirës i është dashur të shtyjë lëshimin e raketës së re Artemis I Moon për herë të dytë brenda një jave. Kontrollorët nuk ishin në gjendje të ndalonin një rrjedhje hidrogjeni në automjet, pothuajse që nga fillimi i procedurës së numërimit të së shtunës. Nasa tani ka një mundësi tjetër për të lëshuar raketën të hënën ose të martën.

Pas kësaj automjeti do të duhet të kthehet në ndërtesën e tij të montimit për inspektim dhe mirëmbajtje, gjë që do të thotë vonesa të mëtejshme. Sistemi i Nisjes Hapësinore është raketa më e fuqishme e zhvilluar ndonjëherë nga NASA, dhe pjesa më e madhe e shtytjes së madhe vjen nga djegia e pothuajse tre milionë litrave hidrogjen dhe oksigjen të lëngët super të ftohtë në katër motorë të mëdhenj në pjesën e poshtme të automjetit. 

Por kur kontrollorët dërguan komandën herët në mëngjes për të mbushur rezervuarin e hidrogjenit të raketës, një alarm ra, duke treguar se kishte një rrjedhje. Problemi u gjurmua në lidhjen ku hidrogjeni pompohej në automjet. Kontrollorët provuan një sërë rregullimesh, duke përfshirë lejimin e ngrohjes së harduerit për periudha të shkurtra, duke shpresuar se kjo mund të rivendosë vulën. Por pa sukses. Është e mundur që Nasa mund të provojë sërish në ditët në vijim.

Por nëse raketa duhet të kthehet përsëri në ndërtesën inxhinierike për punë të mëtejshme, kjo do të sjellë disa javë vonesë. Përpjekja e së shtunës për të dërguar raketën Space Launch System (SLS) ishte planifikuar për fillimin e një dritareje dy-orëshe që fillonte në orën 14:17 me kohën lokale (19:17 BST; 18:17 GMT).

Objektivi i mjetit 100 metra i gjatë ishte të hidhte një kapsulë të vlerësuar nga njeriu në drejtim të Hënës, diçka që nuk ka ndodhur që kur Projekti Apollo përfundoi në 1972. BBC.


MË SHUME NGA Tech