Në prag të Ditës së Librit – brenda bibliotekave më magjike të botës

Në prag të Ditës së Librit – brenda bibliotekave më magjike të botës

Nesër, më 23 prill shënohet Dita Botërore e Librit dhe e Drejtave të Autorit – në këtë ditë promovohet leximi, botimi dhe të drejtat e autorit.

Ideja për këtë ditë kishte ardhur nga shkrimtari Vicente Clavel, për ta nderuar kështu autorin e famshëm Miguel de Cervantes.

Fillimisht ishte menduar data 7 tetor që asocionte me lindjen e autorit dhe më pas 23 prilli data e vdekjes së tij – siç edhe vendosi UNESCO më 1995.

23 prilli shënon edhe përvjetorin e vdekjes së William Shakespeare dhe Inca Garcilaso de la Vega, si dhe të lindjes ose vdekjes së disa të tjerëve autorë të shquar.

Për ta shijuar magjinë e kësaj dite dhe të librit mund të “hyni” brenda bibliotekave më magjike të botës.

“Bibliotekat në tërësi janë një mrekulli – një mrekulli sepse ato paraqesin botën, brenda një hapësire relativisht të vogël, siç është, siç ishte dhe si ndoshta do të mund të ishte”, thotë Georg Ruppelt në pjesën hyrëse të librit “The World’s Most Beautiful Libraries”.

Libri prej gati 600 faqesh, i cili doli në gusht të 2018-ës, përmban imazhe të hollësishme për disa nga bibliotekat më të vjetra, më ekstravagante dhe më të nderuara të botës.

Më poshtë mund t’i shijoni edhe ju; së paku përmes fotografive.

“Stiftsbibliothek Kremsmünster”, Austrixl_listri_libraries_p005_1805161612_id_1193775

“Apostolica Vaticana”, Italixl_listri_libraries_p033_1805161613_id_1193786

“Statale Oratoriana dei Girolamini”, Italixl_listri_libraries_p051_1805161614_id_1193796

“Convento de Mafra”, Portugalixl_listri_libraries_p098_1805161618_id_1193826

“Sankt Gallen”, Zvicër
xl_listri_libraries_p196_1805161634_id_1193926

“Admont”, Austri
xl_listri_libraries_p205_1805161635_id_1193936

“Strahovská Knihovna”, Çeki
xl_listri_libraries_p227_1805161636_id_1193946

“Real Gabinete Português de Leitura”, Brazilxl_listri_libraries_p265_1805161636_id_1193956