9 libra që duhet t’i lexojë çdo i ri liberal

9 libra që duhet t’i lexojë çdo i ri liberal

Pavarësisht se ku ju bie spektri politik, ia vlen të informoheni mirë.

Nga drejtësia penale dhe të drejtat civile deri tek politika mjedisore dhe liria e fjalës, 9 librat e mëposhtëm të fiksionit dhe jofiksionit përfshijnë një gamë të gjerë të zhanreve dhe temave.

Një gjë që të gjithë kanë të përbashkët është se ata flasin për besimet thelbësore liberale në një mënyrë ose një tjetër, dhe ofrojnë një pus të frikshëm të njohurive dhe perspektivën që të lulëzojnë progresistët e rinj kudo.

Këtu janë 9 librat që duhet të lexojë çdo liberal i ri:

The New Jim Crow nga Michelle Alexander

Ndërsa disa besuan se fitorja presidenciale e Barack Obama shënoi një epokë të re të barazisë raciale, Michelle Alexander shfaq në “The New Jim Crow: Incarceration Mass in Age of Colorblindness” që sistemi nuk ka përfunduar – ai veçse është “ridizajnuar” .

Në këtë libër të guximshëm dhe të rëndësishëm për vitin 2010, ajo eksploron se si sistemi i drejtësisë penale në Sh.B.A, i cili ka në shënjestër burrat e zinj dhe komunitetet, është një nga autorët më të mëdhenj të racizmit sistematik.

Xhungla nga Upton Sinclair

Duke u ndalur në industrinë e paketimit të mishit në Agoikago, romani i Upton Sinclair i vitit 1906, “Jungle”, eksploron gjendjen dhe shfrytëzimin e punëtorëve emigrantë në fillim të shekullit të 20-të.

Nga librat më të shitur, që përshkruan shtatë javë shkelje të shëndetit dhe kushte të vështira të punës nëpër depo dhe thertore, në të vërtetë e detyruan Presidentin Theodore Roosevelt të miratojë legjislacionin e sigurisë ushqimore atë vit.

Mystique Femërore nga Betty Friedan

Bazuar në përvojat e veta si një amvise e izoluar periferike, Betty Friedan shkroi librin historik të vitit 1963 “The Mystique Feminine”, i cili ndihmoi në fillimin e feminizmit të valës së dytë në Shtetet e Bashkuara.

Ky libër jofiksional argumenton se gratë mund dhe duhet të kishin një vend domethënës në shoqëri jashtë shtëpisë dhe roleve tradicionale gjinore.

Fahrenheit 451 nga Ray Bradbury

Në “Fahrenheit 451”, Rad Bradbury paraqet një të ardhme dystopiane, në të cilën librat janë të jashtëligjshëm dhe zjarrfikësve u është ngarkuar detyra të djegin librat që mbijetojnë, në përpjekje për të censuruar idetë dhe zhdukur njohuritë.

Kuptimi i Fuqisë nga Noam Chomsky

Një nga mendimtarët më të mëdhenj të kohës sonë, Noam Chomsky kanalizon njohuritë dhe përvojën e tij si filozof, historian, shkencëtar, aktivist dhe kritik shoqëror për të ekzaminuar tre dekada të historisë së SHBA në “Kuptimi i fuqisë”.

Libri i vitit 2002, i cili përmban një shumëllojshmëri të ligjëratave të tij mbi politikën e pushtetit, bën lidhje midis politikës së jashtme dhe shërbimeve sociale vendase, ndërsa përshkruan hapat e nevojshëm për ndryshime shoqërore.

Njeriu i padukshëm nga Ralph Ellison

Në vitin 1952, një autor i panjohur botoi atë që do të bëhej një gur i rëndësishëm në letërsinë amerikane. “Njeriu i padukshëm” i Ralph Ellison përqendrohet në një narrator të panjohur afrikano-amerikan, i cili është i padukshëm për shkak të ngjyrës së lëkurës së tij.

Romani çan thellësitë e ndarjes racore të vendit; hulumton natyrën dhe efektet e fanatizmit (si mbi viktimën ashtu edhe për dhunuesin); dhe prek çështjet themelore të kohës, siç është nacionalizmi ndaj të zinjve dhe politikat raciste reformiste.

Një e vërtetë e papërshtatshme nga Al Gore

Al Gore tërhoqi vëmendjen e botës me librin e tij të vitit 2006, “Një e vërtetë e papërshtatshme”, të cilën ai më vonë e shndërroi në dy filma.

Bazuar në turneun e tij të ligjëratave në ngrohjen globale dhe lëshuar në bashkëpunim me filmin me të njëjtin emër, vepra shpjegon ndryshimet klimatike në një mënyrë të kapshme për lexuesit dhe hapi sytë e publikut në gjendjen e vështirë të planetit tonë.

Rrëfenja e shërbëtores – Margaret Atwood

Edhe nëse e keni parë shfaqjen fituese të Emmy, Hulu, bazuar në romanin seminal të Margaret Atwood të vitit 1985, “Rrëfenja e shërbëtores”, libri është ende një lexim i domosdoshëm.

Po, është një histori tjetër distopike, por paralajmërimet e saj për të drejtat e grave – veçanërisht të drejtat riprodhuese – janë shkollore. Historia është vendosur në një shoqëri konservatore, patriarkale, ku infertiliteti shkon i shfrenuar, dhe gratë e reja pjellore mbahen si rob dhe përdoren për mbarështim.

1984 – George Orwell

Patjetër. Ndoshta libri më i rëndësishëm distopik.  Disa njerëz gjetën paralele midis realitetit tonë aktual dhe asaj të përshkruar në romanin e vitit 1949, dhe kjo bëri që libri, sidomos në ”Epokën Trump”, të shpërthejë prapë në shitje.

Në libër, një tiran me emrin Big Brother është mbretëruesi suprem, duke rishkruar historinë, duke e spastruar popullin me propagandë dhe duke shtypur përmes mbikëqyrjes së vazhdueshme dhe Policisë së Mendimit.