12 novela që festojnë gëzimet dhe sfidat e mëmësisë
Sharr Travel

12 novela që festojnë gëzimet dhe sfidat e mëmësisë

Ne kemi mbledhur këto histori të bukura dhe lëvizëse të nënave – kënaqësitë dhe luftërat e tyre. Me karaktere të paharrueshme dhe shumëngjyrëshe, ata eksplorojnë udhëtimet unike të personazheve femra nëpër jetë si prindër dhe profesionistë, dashnorë dhe udhëheqës.

“The three Weissmanns of Westport” nga Cathleen Schine

Betty Weissmann sapo është lënë nga burri i saj dyzet e tetë vjet.  E dëbuar nga apartamenti i saj elegant në Nju Jork nga zonja e burrit të saj, ajo dhe dy vajzat e saj të moshës së mesme, rigrupohen në një vilë plazhi Westport, Connecticut. 

“Fundi i thellë i oqeanit” nga Jacquelyn Mitchard

“Fundi i Thellë i Oqeanit” imagjinon makthin më të keq të çdo nëne – zhdukjen e një fëmije.  Edhe si tepër i dyshimtë dhe thellësisht në lëvizje, ky roman eksploron luftën e një familjeje për të duruar, madje edhe kundër shanseve të jashtëzakonshme.

“Kudo tjetër pos këtu” nga Mona Simpson

Një portret i dhembshur dhe shpesh herë komik i një fëmije të mençur Ann August dhe nëna e saj, Adele, një ëndërrimtare amerikane për jetë më të madhe, ndërsa ata udhëtojnë nëpër peizazhin e ambicieve të tyre shpesh kontradiktore.

“Nënat dhe Bijtë” nga Colm Tóibín 

Një koleksion i tregimeve të shkruara bukur dhe të paharrueshme që përqendrohen në momentet transformuese midis nënës dhe djalit.  Tóibín shkruan për burra dhe gra që janë të lidhur nga tradita dhe nga emocione të pashprehura me një kuptim akut të dobësisë dhe dëshirës së njeriut.

“Pas lindjes” nga Elisa Albert

Një vit pas lindjes, Ari, duke luftuar me depresionin pas lindjes, ende nuk mund ta gjejë veten në universin e saj të ndryshuar.  Mes ditëve të çuditshme, të shpërndara, Ari është e dëshpëruar të gjejë ekuilibër midis të qenit nënë dhe grua dhe pasionet e saj akademike.

“Lugina e mahnitjes” nga Amy Tan 

“Lugina e mahnitjes” shtrihet në më shumë se dyzet vjet dhe dy kontinente, nga sallat e harlisura të oborreve të Shangait deri në malet e një fshati të largët kinez.  Ajo ndjek fatet e ndërthurura të nënës dhe vajzës në këtë eksplorim të traumës, dëshirës dhe mashtrimit të trashëguar.

“Vajza e Humbur” nga Elena Ferrante

Vajza e Humbur është një meditim bindës dhe perceptues i gruas dhe amësisë.  Një grua e divorcuar e moshës së mesme është vetëm për herë të parë në vite kur vajzat e saj largohen nga shtëpia për të jetuar me babanë e tyre dhe ndjenja e saj fillestare e papritur e lirisë shpejt kthehet në një introspeksion të egër.

“Patron Shenjti i Gënjeshtarëve” nga Ann Patchett 

Shën Elizabeth është një shtëpi për nënat e pamartuar në Habit, Kentucky, që zakonisht strehon banorët e saj vetëm për një kohë të shkurtër.  Por kur bukuroshja misterioze Rose Clinton vjen në shtëpi shtatzënë, por e pamartuar, ajo vendos të qëndrojë.

“Një plus një” nga Jojo Moyes

Burri i Jess është zhdukur, thjeshtri I  saj adoleshente është duke u ngacmuar, dhe vajza e saj e mençur ka marrë një mundësi që vjen një here në jetë dhe që Jess nuk mund të përballojë të paguajë për të.  Në përgjithësi, lloji i saj i jetës ta shpif deri sa një i huaj i papritur dhe i çuditshëm të hyjë në jetën e saj dhe të lëkund gjithçka.

“Dora që e mbajti së pari dorën time” nga Maggie O’Farrell

Kjo histori e mrekullueshme është për mënyrat me të cilat dashuria dhe bukuria na lidhin së bashku.  Ndërsa shpalosen historitë e dy nënave të reja, një lidhje që ato e ndajnë e drejton romanin drejt një zbulimi të jashtëzakonshëm.

“Nesër do të ketë kajsi” nga Jessica Soffer

Lorca ka kaluar jetën e saj duke u përpjekur të fitojë dashurinë e nënës së saj të hutuar, një kuzhiniere e cila tani po e paketon në shkollën e konviktit.  E dëshpëruar për të provuar veten, Lorca vendos që të gjurmojë recetën për vaktin ideal të nënës së saj dhe, në proces, mëson se si ushqimi mban jo vetëm trupin tonë, por edhe shpresat tona.

“Annie John” nga Jamaica Kincaid 

Kur Annie mbush dymbëdhjetë, marrëdhënia e saj me nënën ndryshon papritmas nga një burim adhurimi i pakushtëzuar ndaj një persinit nën maskën e panjohur të kundërshtarit.  Ky roman klasik përqendrohet në një temë universale, tragjike dhe shpesh komike: humbjen e fëmijërisë.