8 libra që do të ndryshojnë botëkuptimin tuaj

8 libra që do të ndryshojnë botëkuptimin tuaj

Librat janë ura për të dalluar botët, pavarësisht nëse ato janë botë imagjinare, të cilat përzihen me qenie magjike ose botët e fshehura, por shumë të vërteta në oborret tona.

Duhet vetëm një histori për të ndryshuar tërë pikëpamjen tuaj për një person ose vend në histori.

Lista e mëposhtme sjell librat të cilët kanë ndryshuar botëkuptimet e lexuesve, të cilëve u është kërkuar të përzgjedhin libra të tillë nga Off the Shelf. 

“Kështjella e qelqit” nga Jeannette Walls

Jeannette Walls u rrit me prindërit, jokonformiteti i ngurtë i të cilëve ishte edhe mallkimi dhe shpëtimi i tyre. Në këtë kujtim befasues, Walls rrëfen sesi mosfunksionimi i familjes së saj i la atë, vëllezërit dhe motrat e saj të kujdesen për veten e tyre, t’i pranojnë tradhtitë e prindërve të tyre dhe më në fund të gjejnë burimet dhe vullnetin për t’u larguar nga shtëpia.

“Homegoing” nga Yaa Gyasi

Dy gjysmë-motra janë të ndara nga forcat që janë jashtë kontrollit të tyre: njëra shitet në skllavëri, tjetra e martuar me një skllav britanik. “Homegoing” gjurmon pasardhësit që ndjekin, pasi fatet e tyre i çojnë ata në dy kontinente dhe treqind vjet histori, secila jetë e tërhequr në mënyrë të pashlyeshme.

“I panjohuri” nga Albert Camus

Një klasik i lexueshëm, “I panjohuri” tregon për një njeri të zakonshëm që vret një arab në një plazh algjerian. Kur burri gjykohet për vrasje, ai shpejt e kupton se vepra e tij vrastare ishte më e pakta nga veprat e tij.

“I edukuar” nga Tara Westover

“I edukuari” I Tara Westover është një kujtim i jashtëzakonshëm i një gruaje të re të rritur në një familje mbijetese në Idaho, e cila përpiqet për arsimim ndërsa tregon akoma mirëkuptim dhe dashuri të madhe për botën që lë pas.

“Nën hijen e Banyan” nga Vaddey Ratner

Një histori dhe një portretizim që ta shtrëngon zemrën i vrasjeve nga Kamboxhiane nën regjimin Khmer Rouge, “Nën hijen e Banyan” tregon historinë e Raami-it shtatë vjeçar dhe familjes së saj, të cilët janë përfshirë në kaosin e revolucionit dhe u detyruan të largohen nga shtëpia e tyre.

“E zezë si unë” nga John Howard Griffin

Një klasik i mes-shekullit për racën, “E zezë si unë” është tregimi i vërtetë i përvojës gjashtë javore të autorit që udhëton në autobusët Greyhound (herë pas here duke hipur në këmbë) nëpër të gjitha shtetet e veçuara raciale të Luiziana, Mississippi, Alabama, dhe Georgia, duke kaluar si një njeri i zi. Ai shëtiti rrugët jugore, duke kërkuar një vend ku mund të hante ose të pushonte, duke kërkuar kot një punë tjetër përveç punës burrërore, duke ndjerë “urrejtjen e ndezur”.
“Beneath a Scarlet Sky” nga Mark Sullivan

Kur shtëpia e tij në Milano shkatërrohet nga bomba aleate, adoleshenti simpatik italian Pino bashkohet me një hekurudhë nëntokësore për të ndihmuar hebrenjtë të shpëtojnë. Pas një regjistrimi si një ushtar gjerman për t’i shpëtuar luftimeve dhe plagosjes, Pino rekrutohet disi të jetë shofer personal i një gjenerali nazist. Një spiun në brendësi, Pino lufton fshehurazi kundër komandantëve më të fuqishëm të Rajhut të Tretë.