7 libra të tjerë rreth hapësirës dhe hënës

7 libra të tjerë rreth hapësirës dhe hënës

Më 20 korrik 1969, bota u mblodh rreth televizioneve të tyre për të parë atë që dikur mendohej e pamundur. Modeli Shqiponja Lunar Apollo, me Neil Armstrong dhe Edwin “Buzz” Aldrin, u ul poshtë, dhe gjashtë orë më vonë Armstrong u bë njeriu i parë që shëtiti në hënë.

Në vitet në vijim, magjepsja e njerëzimit me hapësirën dhe udhëtimin në hapësirë vetëm është rritur .

Tani marrim azhurnime të rregullta nga rovers në Mars (RIP “Oppy”), kemi një fotografi të adhurueshme të “zemrës” së Plutonit dhe vazhdojmë të ëndërrojmë për udhëtime të ardhshme në hënë. Këtë vit, festoni gati-51 vjetorin e misionit Apollo 11, i cili vërtetoi se udhëtimi në hapësirë mund të ishte më shumë sesa një ëndërr, duke lexuar këto shtatë libra të pabesueshëm për hënën dhe hapësirën. 

“Njeriu i pare” nga James R. Hansen

Sigurisht, asnjë listë librash hapësinor nuk do të ishte e plotë pa një biografi të vetë njeriut: Neil Armstrong. Ndërsa shkruajti këtë libër, Hansen zhvilloi intervista me më shumë se 125 njerëz, përfshirë më shumë se 50 orë me Armstrong, duke e bërë këtë biografinë më autoritare të Armstrong. Nga detajet se si ai erdhi si komandant i misionit historik në një nga përshkrimet më të hollësishme të uljes në hënë, nëse lexoni vetëm një libër për të festuar 51 vjetorin, ky duhet të jetë ai.

“Artemis” nga Andy Weir

Ndoshta ju më mirë do të festonit me një trillim shkencor të mrekullueshëm dhe ëndërr për një ditë kur njerëzit kanë kolonizuar hënën. Ky është libri i përsosur për ju. Vendosur në Artemis, qyteti i parë dhe i vetëm në hënë, personazhi kryesor Jazz Bashara është një kriminel vetëm duke u përpjekur për t’i përmbushur skajet. Por, kur shansi për të kryer krimin e përsosur – i plotë me një pagesë të konsiderueshme – arrin, Jazz e gjen veten të shtrembëruar në një komplot për kontrollin e vetë Artemis.

“2001: Një Odise i hapësirës” nga Arthur C. Clarke

E zhvilluar njëkohësisht me filmin epik1968, ky klasik i trillimeve shkencore është një vështrim tërheqës në udhëtimin në hapësirë nëpër sytë e një shkrimtari i cili ende nuk kishte parë një njeri duke ecur në hënë. Duke filluar me hominidet e para- Homo sapiens të frymëzuara nga një monolit i huaj për të përdorur mjete për mbijetesë, historia më pas hidhet në një të ardhme në të cilën udhëtimi në hapësirë është i zakonshëm dhe astronautët luftojnë AI për jetën e tyre.

“Mbaj prapa yjet” nga Katie Khan

Carys dhe Max janë bllokuar në hapësirë. Të ndara nga anija e tyre, ata kanë 90 minuta oksigjen të mbetur dhe pak shpresë për shpëtim. Ndërsa luftojnë për të shpëtuar veten e tyre, ata nuk mund të mos mbajnë mend jetën e tyre nga bota më poshtë, ku një shoqëri utopike e quajtur Evropia ndalon dashurinë e tyre. Nëse ju pëlqeu filmi Gravity, atëherë ky romantizëm i vendosur në të ardhmen duhet të jetë leximi juaj i rradhës.

“Sally Ride” nga Lynn Sherr

Kushdo që studion misionet Apollo mund të ketë një pyetje: “Ku ishin të gjitha gratë?” Sigurisht, gra të pabesueshme me ngjyrë, përfshirë Katherine Johnson dhe Mary Jackson, po bënin punë thelbësore matematikore dhe inxhinierike në terren, por nuk ishte deri në vitin 1978 që NASA filloi t’i lejonte gratë të kualifikoheshin si kandidate për astronautë. Sally Ride ishte anëtare e asaj klase të parë dhe ajo vazhdoi të ishte gruaja e parë amerikane në hapësirë në vitin 1983. Kjo është historia e saj mahnitëse, e thënë me njohuri ekskluzive nga familja dhe partnerja e saj.

“Anije kozmike” nga Lisa A. Nichols

Një incident vdekjeprurës ndodh brenda një anije kozmike, dhe ekuipazhi humbet kontaktin me NASA. Të gjithë në bord mendohen të vdekur dhe bota ecën përpara. Përveç një dekade më vonë, një astronaut kthehet në tokë. Kjo aventurë e kapur sci-fi do t’ju mbajë të hutuar ndërsa zbuloni misterin e asaj që ka ndodhur me të vërtetë me astronautët dhe se si një grua e vetme arriti të mbijetojë.

“Një hap gjigant” nga Charles Fishman

Në vitin 1961, Presidenti John F. Kennedy njoftoi se Shtetet e Bashkuara do të ulnin një njeri në hënë deri në vitin 1970. Për udhëheqësin e një vendi që kishte saktësisht 15 minuta përvojë fluturimi hapësinor – faleminderit, Alan Shepard – ishte një rend i gjatë, por për shkak të punës së 400,000 shkencëtarëve, inxhinierëve dhe punëtorëve të fabrikës, Shtetet e Bashkuara patën sukses. “Një hap gjigant” i Charles Fishman feston të gjithë burrat dhe gratë që e bënë këtë të mundur, duke u zhytur në tetë vitet midis njoftimit të Kennedy dhe hapit të vogël historik të Armstrong.