Bullgaria ofron akomodim për 33 mijë ukrainas
Ukraina

Bullgaria ofron akomodim për 33 mijë ukrainas

Qeveria bullgare ka siguruar strehim në objektet shtetërore për 33.000 ukrainas dhe do të jetë në dispozicion nga 31 maji, tha në një konferencë shtypi të enjten kryetarja e Agjencisë Shtetërore për Refugjatët, Mariana Tosheva. Ajo drejton gjithashtu njësinë e koordinimit të qeverisë për refugjatët ukrainas.

Tosheva tha se gjithsej 59,085 persona të larguar nga lufta në Ukrainë janë aktualisht duke qëndruar në hotele. Megjithatë, ata do të duhet të largohen nga hotelet deri në fund të majit për t'u lënë vend turistëve. Deri në atë kohë, qeveria do të duhet të sigurojë strehim për 26.000 apo më shumë.

Objektet ku do të zhvendosen refugjatët janë në pronësi të organizatave të ndryshme shtetërore. Ministria e Transportit do të ndihmojë me logjistikën e zhvendosjes.

Sipas Agjencisë Shtetërore për Refugjatët, gjithsej 97.068 ukrainas janë regjistruar për të marrë mbrojtje të përkohshme në Bullgari. Numri i përgjithshëm i refugjatëve ukrainas që banojnë në vend është 102.032.

Shteti bullgar ka arritur të sigurojë strehim për të gjithë ukrainasit që ikin nga lufta për një periudhë të shkurtër kohore, tha gjithashtu Tosheva, duke shtuar se disa nga refugjatët që kanë gjetur një punë në Bullgari tani mund të marrin me qira prona për veten e tyre dhe të mbulojnë shpenzimet e tyre.

Tosheva gjithashtu vuri në dukje se Agjencia pësoi një sulm hakerësh që dobësoi sistemet e saj.

Krasimira Velichkova, një këshilltare e zëvendëskryeministres së Qeverisjes së Mirë, Kalina Konstantinova, tha se qeveria duhet të sigurojë masa për integrimin e refugjatëve ukrainas dhe t'i ndihmojë ata të ngrihen në këmbë. Për tre muaj, të gjithë shtetasve ukrainas në Bullgari me status të përkohshëm mbrojtjeje do t'u sigurohet sigurimi shëndetësor i detyrueshëm i paguar nga shteti me Fondin Kombëtar të Sigurimeve Shëndetësore, kujtoi ajo.

Pasi të përfundojë periudha e sigurimit të paguar nga shteti, këta individë do të lejohen të paguajnë vetë dhe do të vazhdojnë të jenë të siguruar. Fëmijëve dhe të moshuarve do t'u sigurohet sigurim shëndetësor me pagesë nga shteti deri në përfundimin e statusit të tyre të mbrojtjes së përkohshme. Një dekret i qeverisë do të specifikojë aspektet e kontributeve të sigurimeve shëndetësore. Kjo temë është në rendin e ditës të mbledhjes së Këshillit të Ministrave të së enjtes, tha Velichkova.

Ajo shtoi se qeveria ka në plan të vendosë masa shtesë për nxitjen e punësimit. Një nga ato masa parashikon që refugjatëve të cilët kanë gjetur punë t'u jepet mbështetje financiare shtesë për të paguar qiratë e tyre, vuri në dukje Velichkova.

Duke komentuar çështjen se kush do të kujdeset për fëmijët, veçanërisht për ata nën 7-vjeç, derisa prindërit e tyre janë duke punuar, Velichkova tha se qeveria po punon për të ndihmuar organizatat e ndryshme civile, kompanitë apo aktivistët social për krijimin e qendrave ditore./BTA/