Gjermania veproi më mirë me refugjatët ukrainas se sa me sirianët
   Ukraina

Gjermania veproi më mirë me refugjatët ukrainas se sa me sirianët

REL

Gjermania ka vepruar më mirë në pritjen e refugjatëve nga Ukraina sesa gjatë valës së ardhjeve nga Siria e shkatërruar nga lufta në vitin 2015, sipas ministres së Brendshme, Nancy Faeser.

Gjermania ka pranuar më shumë se 850,000 njerëz nga Ukraina - kryesisht gra dhe fëmijë - që nga 24 shkurti kur nisi pushtimi rus.

Vendi është kritikuar megjithatë për trajtimin e refugjatëve evropianë ndryshe nga ata që ikën nga konflikti në Lindjen e Mesme ose më gjerë.

"Ne kemi bërë shumë gjëra shumë më mirë se sa kemi bërë gjatë lëvizjes së fundit të refugjatëve më 2015," tha Faeser në një intervistë, duke shtuar se "një numër tepër i lartë i qytetarëve" i ishin bashkuar përpjekjeve të qeverisë për të ndihmuar në pranimin e njerëzve.

Ajo përshkroi aftësinë "e shpejtë dhe joburokratike" të të gjitha shteteve evropiane për të pranuar refugjatët nga Ukraina si një "sukses historik."

"Kjo ishte një arritje e madhe dhe unanime gjithashtu. Ishte e vështirë për t'u arritur," vuri në dukje ajo.

Gjermania dhe Evropa po marrin gjithashtu hapa të mëtejshëm për të ndihmuar refugjatët nga rajone të tjera, tha ministrja.

"Ne jemi duke përmbushur përgjegjësinë tonë humanitare. Në Gjermani, kjo përfshin dhënien e qasjes të të gjithë të ardhurve të rinj në kurset e integrimit,” tha ajo, duke theksuar rëndësinë e transmetimit të vlerave dhe gjuhës së Gjermanisë edhe për ata që qëndrojnë vetëm përkohësisht në vend.

Kjo tashmë ishte bërë e mundur për afganët që kishin ikur në Gjermani, vuri në dukje ministrja.

Lufta në Ukrainë deri më tani ka prodhuar miliona refugjatë që janë shpërndarë në vende të ndryshme të botës.


MË SHUME NGA    Ukraina