E mundshme ndarja e rrugës së Shqipërisë dhe Maqedonisë V. për hyrje në BE

E mundshme ndarja e rrugës së Shqipërisë dhe Maqedonisë V. për hyrje në BE

Gjermania propozon ndarjen e Maqedonisë së Veriut dhe Shqipërisë në procesin e integrimit evropian, si një përpjekje për të arritur një kompromis midis të gjitha vendeve anëtare të BE më 15 tetor, kur do të vendosë për një datë të alokimit për ato vende që të fillojnë bisedimet e anëtarësimit në BE, raporton Reuters.

Agjencia deklaron se dy mundësi janë të mundshme, njëra është të vendosen kushte shtesë para se të fillojnë bisedimet dhe tjetra është që të ndahen Maqedonia e Veriut dhe Shqipëria.

Bazuar në një plan të propozuar këtë javë për ministrat e 28 vendeve anëtare të BE-së për të diskutuar në mes të tetorit për çështjen e një date të BE për bisedime me Maqedoninë Veriore dhe Shqipërinë, një kompromis është i mundur midis atyre që përpiqen të shkojnë më pranë Ballkanit dhe atyre që rezistojnë, si Franca, Holanda dhe Danimarka.

Reuters kujton se Gjermania votoi dy javë më parë për të filluar negociatat e BE me Maqedoninë Veriore dhe Shqipërinë, por me kushte shtesë për Tiranën.

Përfundimet e Këshillit të Ministrave sugjerojnë që Maqedonia Veriore të fillojë negociatat më vonë këtë vit, por jo Shqipëria.

Siç thuhet, "në funksion të përparimit të bërë, BE ka vendosur të hapë negociatat e pranimit me Maqedoninë Veriore", duke shtuar se konferenca e parë ndërqeveritare do të mbahet deri në fund të vitit 2019.

Reuters shtoi se megjithëse në projekt-konkludim kishte të njëjtën fjali për Shqipërinë, ajo u hoq në versionin e fundit dhe nuk jep një datë për konferencën e parë ndërqeveritare me Tiranën.

Përkundrazi, ai numëron disa kërkesa gjyqësore dhe antikorrupsion që Shqipëria duhet të përmbushë.

Një diplomat tha për Reuters se miratimi i këtyre përfundimeve do të varet nga Franca, për të cilat presidenti Emmanuel Macron do të vendosë personalisht.

Në tekst thuhet se Holanda, si një vend me rezerva të mëdha për zgjerim, është më shumë në favor të Maqedonisë Veriore në marrjen e një date se sa Shqipëria.

Edhe pse vendimi pritet të miratohet në Luksemburg më 15 tetor, nuk përjashtohet që çështja të zhvendoset në nivelin e samiteve të krerëve të shteteve dhe qeverive, ku kancelarja gjermane Angela Merkel dhe presidenti francez Emmanuel Macron do të përpiqen të arrijnë një kompromis.


MË SHUME NGA Mbarëshqiptare