Shqipëria ka 6 muaj afat për përmbushjen e kushteve

Shqipëria ka 6 muaj afat për përmbushjen e kushteve

Pavarësisht kushteve të vendosura, Gjermania e shikon pozitivisht ecurinë e Shqipërisë drejt hapjes së bisedimeve për anëtarësimin në BE. Nga Lezha, ambasadori gjerman Peter Zingraf vuri një afat 6-mujor që vendi ynë mund të plotësojë kushtet.

“Në fakt unë mendoj pozitivisht lidhur me këtë. Pasi nuk ka një moment fiks për konferencën e parë të anëtarësimit, mendoj që një afat realisht do të ishte 6 muaj nëse do të shikonim në të shkuarën e proceseve të Integrimit. Brenda këtij afati mund të arrihet në gjëra të rëndësishme të themi zënia e pozicioneve në gjykatave është në rrugë të mirë edhe reforma zgjedhore nëse do të arrije të ecë mbarë besoj se do të jenë premisa të mira për të ecur më tej”, tha diplomati gjerman.

“Sigurisht që besimi i zgjedhësve në proces zgjedhor të ndershëm është i rëndësishëm ndaj dhe reforma në sistemin zgjedhor si dhe konsensusi që duhet arritur në vend është po kaq i rëndësishëm. Se si do të bëhet kjo, kjo i mbetet institucioneve shqiptare, ka disa elemente që janë të rëndësishëm në këtë kontekst janë kushtet e Bundestagut gjerman, që ende nuk janë të BE-së, pasi për to në fund të fundit duhet të vendosë Brukseli, por nëse mbetemi tek këto kushte është faktori kohë që është mjaft i rëndësishëm, dhe nëse kërkojmë të zhvillojmë një proces zgjedhor të logjikshëm dhe të arsyeshme atëherë duhet të krijojmë një bazë ligjore të përshtatshme për të arritur deri këtu” , tha Zingraf.


MË SHUME NGA Mbarëshqiptare