Austria, mbështetje Shqipërisë për hapjen e negociatave

Austria, mbështetje Shqipërisë për hapjen e negociatave

Ministri në Detyrë për Evropën dhe Punët e Jashtme, Gent Cakaj, priti sot në vizitë zyrtare në Tiranë Ministrin Federal për Europën, Integrimin dhe Punët e Jashtme të Austrisë, Alexander Schallenberg.

Kjo vizitë vjen në një moment të rëndësishëm për shkak të rrethanave dhe ka një vlerë të veçantë për kohën kur zhvillohet.

Gjatë takimit Ministri Schallenberg siguroi mbështetjen e Austrisë për hapjen e negociatave të anëtarësimit të Shqipërisë me BE.

“Diskutimi ynë u përqendrua pikërisht në të arriturat e Shqipërisë në 5 prioritetet kyçe për një vendim pozitiv në hapjen e negociatave me BE. Austria e ka shprehur qartë mbështetjen e saj dhe është e bindur se për Shqipërinë nuk ka alternativë tjetër përveç Bashkimit Evropian. Momentumi historik për hapjen e negociatave me Shqipërinë duhet të kapet tani!” – shprehet Cakaj.

Biseda u fokusua dhe tek marrëdhëniet dypalëshe dhe nevojën e shtimit të bashkëpunimit në fusha si energjetika, transporti dhe infrastruktura.

Gjithashtu u vlerësua pozitivisht bashkëpunimi i deritanishëm në fushën e diplomacisë shumëpalëshe duke filluar nga bashkëpunimi në kuadër të OSBE-së e deri në mbështetjen e kandidaturës së Shqipërisë për një vend jo të përhershëm në Këshillin e Sigurimit të OKB-së për periudhën 2022-2023.

Duke u ndalur tek kryesia e OSBE nga Shqipëria, Austria ka ofruar edhe mbështetje teknike përmes atashimit të një eksperti austriak i cili do asistojë Kryesinë shqiptare përgjatë vitit të ardhshëm.


MË SHUME NGA Mbarëshqiptare