Mustafa akuza BE’së: Po favorizohet Serbia, dialogut po i humb kuptimi

Mustafa akuza BE’së: Po favorizohet Serbia, dialogut po i humb kuptimi

Kryetari i Lidhjes Demokratike të Kosovës, Isa Mustafa, po thotë se dialogu i Brukselit po e humb kuptimin dhe se me sjelljet e Bashkimit Evropian është shndërruar në instrument të Serbisë për të blerë kohë me qëllim të vendosjes në harresë të krimeve. Mustafa në një reagim të publikuar në faqen e tij zyrtare, ka thënë se Brukseli s’po e vlerëson konstruktivitetin e Kosovës dhe se BE’ja po tenton të hapë tema të cilat janë diskutuar në procesin e Vjenës para shpalljes së pavarësisë.

Postimi i plotë: 
 
Qytetarë të nderuar,
Me sjelljet e Serbisë, në njërën anë dhe të BE-së, në anën tjetër, dialogu po e humb kuptimin. Sa po rrjedh koha, ai më shumë po shndërrohet në  instrument të Serbisë për të blerë kohë për ti vënë në harresë krimet e saj. 
Kosova e vlerësoi fjalimin e një deputeti shqiptar në Parlamentin e Serbisë. Ai e tha të vërtetën!
Por ne dëgjuam edhe betimin e çdo ministri serb , tjerë përveç serbëve nuk ka në “demokracinë serbe” se “ do  të jem i përkushtuar ruajtjes së Kosovës e Metohisë brenda Republikës së Serbisë”.  
Shtrohet pyetja si konvergjon dialogu për marrëveshje gjithëpërfshirëse që rezulton me njohje reciproke me këtë zotim të qeverise serbe! A mundet BE të jap shpjegimin e saj? 
Kosova është treguar konstruktive karshi dialogut dhe angazhimit të  BE-së dhe SHBA-së për këtë proces. Edhe Kryeministri Hoti po tregon përkushtim shumë konstruktiv. 
Por ky përkushtim i yni, kam përshtypje se nuk po vlerësohet nga BE. Bile ka tendenca të hapen 
disa tema që janë të njëjtat me ato që janë diskutuar në procesin e Vjenës. Ndërkaq, Kosova e ka shpallur pavarësinë me mbylljen e atyre temave në “Pakon e Ahtisarit” . 
Kundërshtimi i vendeve të caktuara të BE-së për liberalizimin e vizave për qytetarë e vendit tonë, edhepse  janë përmbushur të gjitha kriteret, më shumë flet për një qëndrim paragjykues të tyre, sesa për parime. Ne kemi dëshirë të besojmë se vendet e tilla ia duan të mirën Kosovës. Por kjo ide nuk pasqyrohet përmes politikave të izolimit të qytetarëve të një vendi. Politikat e izolimit nuk përkojnë me demokracinë dhe kulturën evropiane. Ndërkaq ne nuk heqim dorë nga të qenurit evropian, me territor, me arsim, me kulturë e me ekonomi. As vizat dhe as Serbia nuk na ndalin në këtë rrugë. IM


MË SHUME NGA Aktuale