​Vaksina e Oksfordit do të kushtojë tre dollarë?

​Vaksina e Oksfordit do të kushtojë tre dollarë?

Vaksina kundër koronavirusit, e cila është duke u zhvilluar nga Universiteti i Oksfordit në bashkëpunim me AstraZeneca, do të kushtojë midis tre dhe katër dollarë, raporton gazeta britanike Telegraph.

"Vaksina e Oxfordit është për të gjithë botën. Ndërsa Pfizer dhe Moderna njoftuan se ata kanë përfunduar me sukses fazën e tre testeve, ekipi britanik fillimisht theksoi se qëllimi i tyre është që produkti i tyre të jetë i disponueshëm për të gjithë planetin. Nuk është vetëm një vaksinë që do të mund të transportohet dhe ruhet në temperatura normale, por të jetë në dispozicion për të gjithë ”, shkruan e përditshmja britanike.

Qëllimi i vendosur nga shkencëtarët nga Oksfordi dhe AstraZeneca është që vaksina të vihet në dispozicion të vendeve më të varfra në botë.

"Me një çmim prej vetëm tre deri në katër dollarë për dozë, vaksina e Oksfordit është vetëm një pjesë e çmimit të vaksinës Pfizer dhe Moderna, e cila do të shitet me çmime midis 20 dhe 32 dollarë, e cila është e shtrenjtë për shumë vende në zhvillim", shkruan Telegraph.

Drejtori i ekipit që bëri vaksinën në Oksford, Andrew Pollard, thotë se ata bënë një "vaksinë për botën".

"Qëllimi ynë ishte që vaksina të vihej në dispozicion kudo. Mendoj se ia dolëm ta bëjmë. Këto janë periudha shumë emocionuese për shëndetin e njeriut", tha ai.


MË SHUME NGA Aktuale