Rockström: Planeti është në një gjendje kanceri

Rockström: Planeti është në një gjendje kanceri

Johan Rockström është profesor i shkencës së sistemit tokësor dhe kreu i Institutit të Potsdamit për Kërkimin e Ndikimit të Klimës.

"Ajo që më shqetëson më shumë janë oqeanet"

Në një intervistë për Aftonbladet, ai përshkruan seriozitetin e planetit si një "situatë kanceri"- duke theksuar, mes tjerash, thithjen e nxehtësisë dhe dioksidit të karbonit nga oqeanet si zona më shqetësuese.

- Ne nuk e dimë nëse do të zgjasë vërtet, thotë ai. Është sikur jetojmë në dy botë të ndryshme. Nga njëra anë, një botë ku çështja e klimës është në buzët e të gjithëve dhe ku po bëhen hapa të mëdha. Ku paketa e re e infrastrukturës së Joe Biden përfshin një investim prej 174 miliardë dollarësh në makina elektrike. Ku Volvo thotë se do të ndalojë përdorimin e makinave fosile që nga viti 2030 dhe ku çmimi i të drejtave të emetimit po rritet. Një botë ku Kina do të jetë neutrale ndaj karbonit deri në vitin 2060, ku investimet në energjinë e erës dhe diellit do të arrijnë nivele rekorde dhe ku Microsoft do të drejtohet nga energjia e rinovueshme që nga viti 2025.

Pastaj është bota tjetër. Bota ku sot, duke djegur lëndë djegëse fosile, ne derdhim aq shumë nxehtësi në oqeane sa që i përgjigjet energjisë nga pesë bomba atomike çdo sekondë. Një botë ku pyjet e botës duket se po i afrohen një pike kthese, kur mund të thithin më shumë dioksid karboni dhe, në vend të kësaj, të bëhen burim i emetimeve. Aty ku nevojat për naftë në botë po përshpejtohen dhe do të rriten deri në vitin 2026 dhe ku fuqia e qymyrit në Kinë është zgjeruar shumë.

Si mund të akomodohen këto dy botë në të njëjtën gjë?

-Kjo është një pamje kontradiktore që është shfaqur gjatë tre vjetëve të fundit, që kur IPCC deklaroi se emetimet duhet të përgjysmohen deri në vitin 2030, thotë Johan Rockström, profesor i shkencës së sistemit tokësor dhe kreu i Institutit të Potsdamit për Kërkimin e Ndikimit të Klimës.

- Ne kemi më shumë prova shkencore, sesa kishim tre vjet më parë, në lidhje me rreziqet me të cilat përballemi. Se po i afrohemi efekteve të mundshme të pragut. Se ngritja e nivelit të detit po shkon më shpejt sesa e kishim pritur. Se Arktiku është shumë më i ndjeshëm, sesa menduam.

- Dhe çfarë ka ndodhur në tre vjetët e fundit?

Po, ne nuk kemi bërë ndonjë përparim, në nivel global. Në nivelin global, emetimet vazhdojnë të rriten. Ne jemi në një gjendje më të brishtë sot, sesa ishim tre vjet më parë, pavarësisht nga fakti se kemi mësuar shumë më shumë.

Profesori Johan Rockström e sheh thithjen e oqeaneve të nxehtësisë dhe dioksidit të karbonit si zona më shqetësuese në krizën e klimës. Në të njëjtën kohë, Johan Rockström beson se ndryshimi në shumë kompani ka qenë pothuajse shpërthyes që nga viti 2018, transmeton RTKLive.

- Ne kemi qindra kompani ndërkombëtare që kanë vendosur të zbresin në zero emisione në 30 vjet. Ne kemi një konkurrencë në industrinë e makinave për të elektrizuar, në industrinë e çelikut për t'u bërë pa fosile. SHBA, BE dhe Kina kanë thënë se ata do të ndjekin "synimet e bazuara në shkencë" dhe do të arrijnë emetimet zero deri në 2050 ose disi më vonë për Kinën. Disa qytete, kompani, vende, do të përgjysmojnë emetimet deri në vitin 2030, e cila është ajo për të cilën kërkohet nga shkenca. Ne mund ta shohim dritën në tunel.

Kërkohen investime të mëdha në infrastrukturë për të kaluar në një shoqëri neutrale të karbonit, e cila në vetvete lëshon sasi të mëdha të dioksidit të karbonit nëse tani duhet të përdorim industrinë dhe teknologjinë e vjetër.A e kemi atë kohë apo duhet të shkurtojmë ndjeshëm?

- Një pyetje shumë e rëndësishme. Sinqerisht, nuk ka përgjigje të lehtë. Nuk ka asnjë provë që ne mund ta rregullojmë krizën e klimës vetëm përmes teknologjisë dhe në të njëjtën kohë të vazhdojmë me sjelljet tona si sot. Por nga ana tjetër, nuk ka asnjë provë që ne mund ta rregullojmë këtë vetëm nga një lëvizje globale masive e ndryshimeve të sjelljes, që janë krejtësisht të pamundura dhe nuk mund të shkallëzohen në kohë. Me fjale te tjera; është shumë urgjente - ne kemi vetëm dhjetë vjet për të përgjysmuar emetimet globale. Sjellja globale nuk po ndryshon kaq shpejt, na u desh që një brez të heqim qafe pirjen e duhanit pasiv. Bëhet fjalë për të kuptuar se është një gamë e gjerë, me investime të mëdha në ndryshime në infrastrukturë.

- Ndoshta duhet të kursejmë vajin e mbetur për të ndërtuar turbinat tona me erë, në vend që të ngasim makinat tona në të?

Por Johan Rockström ende arrin në përfundimin se është e mundur të kufizohet ngrohja globale në 1.5 gradë. Por që është një sfidë e madhe dhe se ndoshta do të duhet të përgatitemi për faktin se gjatë një periudhe do të detyrohemi të shohim se si temperatura kalon kufirin e rëndësishëm. - Mënyra më realiste është ndoshta se ne do të duhet të pranojmë një "tejkalim" të caktuar, për të zbritur në 1.5 gradë do të thotë me siguri se kemi disa dekada kur jemi deri në 1.6 gradë. Kjo mund të jetë e pashmangshme, e cila krijon rreziqe të rritura gjatë një periudhe, për sa i përket ngjarjeve ekstreme të motit dhe rritjes së rrezikut që ne të kapërcejmë pragjet në pyje, shkëmbinj nënujorë koralesh dhe ngrica e përhershme.

- Një parakusht për t'u ulur përfundimisht në 1.5 gradë është që të kemi emisione negative deri në vitin 2050. Dhe emetimet negative nuk janë diçka gjëra të vgla, ne po flasim për 10 ose deri në 20 gigatonë, dmth miliarda tonë, në vit që do të merren me forma të ndryshme të teknologjisë CCS.

10 miliardë ton - kjo është aq sa përthithin oqeanet çdo vit. A është realiste?

- Jo, sot nuk është realiste. Deri më tani, ne nuk jemi duke thithur asnjë ton të vetëm. Por nga ana tjetër, ne dimë ta bëjmë: Nuk është një teknologji fantazie, por tani duhet të fillojmë jo vetëm të ulim emetimet, por edhe të rrisim hulumtimet dhe aplikimin e mënyrave të ndryshme të kapjes së dioksidit të karbonit.

Unë kam shkruar shumë për shpresën, nëse është e dëmshme, sepse do të thotë që ne nuk e shohim realitetin ashtu siç është dhe na trondit në një ndjenjë false të sigurisë.

Si e shihni shpresën në çështjen e klimës?

- Gjëja më e rëndësishme nga këndvështrimi im është që ju të bëni diagnozën e duhur. Gjëja e parë që doni kur shkoni te një mjek, është të mos merrni shpresë. Ju dëshironi të dini se cila është sëmundja juaj. Dhe ju doni të merrni një diagnozë të sigurt, kështu që ju mund të merrni ilaçet e duhura. Nëse diagnoza është shumë, shumë e zymtë, ne ende preferojmë të zbulojmë se kemi kancer sesa që dikush të mashtron që të kesh pneumoni. Dhe tani jemi në një gjendje kanceri kur bëhet fjalë për planetin. - Por meqenëse jemi në modalitetin e diagnozës së kancerit, ne e dimë në mënyrë empirike se rezultati i një diagnoze kaq serioze mund të ndryshojë në bazë të mënyrës sesi ju veproni psikologjikisht. Nëse hiqni dorë dhe humbni çdo shpresë, kjo çon në pasivitet. Por nëse e lidhni situatën e krizës me shpresën, atëherë mund të filloni ta zgjidhni problemin me forcë pozitive. Shpresa, sipas Rockström, nuk është një kurë mrekulli që mund të shërojë gjithçka. Në vend të kësaj, ai beson se kjo është një domosdoshmëri në një gjendje krize.

- Ekziston një shkencë që tregon se është tepër vonë për t’u ulur në 1.5 gradë. Dhe ka shkencë që sugjeron se është akoma e mundur. Personalisht, mendoj se nuk ka rëndësi: Sigurisht, ia vlen të luftosh për pllakën. Atëherë nëse e humb garën, po mund të jetë - por duhet të bësh gjithçka që mundesh. Aktualisht, përfundimi im është gjithashtu se dritarja në 1.5 gradë është akoma e hapur, qoftë edhe për disa vite më shumë.

Kur goditi pandemia covid-19, kufizimet e rënda u vunë liritë e njeriut për të shpëtuar jetë.

Pse, do të thoni, nuk po merren masa të ngjashme në lidhje me krizën e klimës, duke qenë se ajo është shumë më serioze?

- Kjo është një pyetje e vështirë. Nga njëra anë, është e çuditshme që ne mund ta zgjidhim papritmas krizën e koronës, por në mënyrë të qartë të dështojmë me krizën e klimës. Në të njëjtën kohë, ne gjithashtu e dimë se zgjidhja e krizës së klimës është se ne duhet të veprojmë me vendosmëri gjatë gjithë së ardhmes së njerëzimit në tokë. Po flasim për një rend botëror krejtësisht të ri.

- Nëse përgjigjja për krizën e klimës do të mbyllte përkohësisht, më 2021, të gjithë qymyrin, naftën dhe gazin fosil për dymbëdhjetë muaj për të shpëtuar planetin, sikur të ishte një asteroid në rrugën e tij për në planet, atëherë unë mendoj se mund të të bëhet. Por tani nuk është, tani është një krizë rrënqethëse për gjithë përjetësinë. Ne e kemi bërë këtë këtu për 150 vjet dhe kemi ndërtuar mirëqenien tonë në energji të lirë fosile - ju nuk mund ta akuzoni botën se nuk është në gjendje të marrë pandemi menjëherë.Oqeanet e Tokës thithin nxehtësinë dhe dioksidin e karbonit.

- Nga ana tjetër, mendoj se pandemia mund të na mësojë se sa tepër i vogël është ky planet. Ajo që po ndodh në një pikë të vogël në planet, në Wuhan, mund të shkatërrojë të gjithë ekonominë botërore. Kriza e klimës është saktësisht e njëjtë, ku çfarë ndodh kur një pikë e vogël përmbys - mund të jetë një akullnajë në Antarktikun Perëndimor, pylli i Amazonës ose Grenlanda - dërgon goditje të pakthyeshme në të gjithë botën.

Çfarë shihni më shqetësuese për planetin në tërësi?

- Ajo që më shqetëson më shumë janë oqeanet. Që oqeanet të thithin 95 për qind të të gjithë nxehtësisë që ne shkaktojmë me djegien e karburanteve fosile dhe 25 për qind të të gjithë dioksidit të karbonit. Oqeanet po acidifikohen, ne po shohim ndryshime në Rrymën e Gjirit dhe në të gjithë sistemin e shkëmbimit të nxehtësisë të Atlantikut të Veriut. Ne shohim se uji më i ngrohtë është bllokuar në oqeanet jugore të akullit në mënyrë që akulli të shkrihet më shpejt në Antarktidën Perëndimore. - Dhe kur të ndodhë e gjithë kjo, si ne nuk e kuptojmë vetë se si funksionojnë oqeanet. Të gjithë modelet e klimës thjesht vazhdojnë të supozojnë se oqeanet do të ofrojnë këtë shërbim gjigant falas, duke thithur të gjithë nxehtësinë dhe dioksidin e karbonit. - Dhe kjo më shqetëson. Sepse nuk e dimë nëse do të zgjasë vërtet. Kjo është ajo që më vërtitet në kokë./RTKLive


MË SHUME NGA Intervista