Lista e fituesve të çmimeve Bafta

Lista e fituesve të çmimeve Bafta

Filmi  “Nomadland” kryesoi midis filmave me gjithsej katër fitore, përfshirë çmimin për “Filmin më të mirë”.

Është mbajtur edicioni i vitit 2021 të ceremonisë britanike të ndarjes së çmimeve, “BAFTA Awards”.

Çmimet e filmit BAFTA, të zgjedhura nga anëtarët e Akademisë Britanike të Arteve të Filmit dhe Televizionit, u prezantuan gjatë fundjavës.

Filmi  “Nomadland” kryesoi midis filmave me gjithsej katër fitore, përfshirë çmimin për “Filmin më të mirë”.

Më poshtë lexoni listën e plotë të filmave triumfues në kategoritë e ndryshme të “BAFTA Awards 2021”.

Filmi më i mirë

“The Father”

“The Mauritanian”

Fitues – “Nomadland”

“Promising Young Woman”

“The Trial of the Chicago 7”

 

Filmi i shquar britanik

“Calm With Horses”

“The Dig”

“The Father”

“His House”

“Limbo”

“The Mauritanian”

“Mogul Mowgli”

Fitues – “Promising Young Woman”

“Rocks”

“Saint Maud”

 

Drejtuesi më i mirë

Thomas Vinterberg (“Another Round”)

Shannon Murphy (“Babyteeth”)

Lee Isaac Chung (“Minari”)

Fitues – Chloé Zhao (“Nomadland”)

Jasmila Žbanić (“Quo Vadis, Aida?”)

Sarah Gavron (“Rocks”)

 

Skenari origjinal më i mirë

“Another Round”

“Mank”

Fitues – “Promising Young Woman”

“Rocks”

“The Trial of the Chicago 7”

 

Skenari më i mirë i huazuar

Moira Buffini (“The Dig”)

Fitues – Christopher Hampton, Florian Zeller (“The Father”)

Rory Haines, Sohrab Noshirvani, M.B. Traven (“The Mauritanian”)

Chloé Zhao (“Nomadland”)

Ramin Bahrani (“The White Tiger”)

 

Aktorja kryesore më e mirë

Bukky Bakray (“Rocks”)

Radha Blank (“The Forty-Year-Old Version”)

Fituese – Frances McDormand (“Nomadland”)

Vanessa Kirby (“Pieces of a Woman”)

Wunmi Mosaku (“His House”)

Alfre Woodard (“Clemency”)

 

Aktori kryesor më i mirë

Riz Ahmed (“Sound of Metal”)

Chadwick Boseman (“Ma Rainey’s Black Bottom”)

Adarsh Gourav (“The White Tiger”)

Fitues – Anthony Hopkins (“The Father”)

Mads Mikkelsen (“Another Round”)

Tahar Rahim (“The Mauritanian”)

 

Aktorja dytësore më e mirë

Niamh Algar (“Calm With Horses”)

Kosar Ali (“Rocks”)

Maria Bakalova (“Borat Subsequent Moviefilm”)

Dominique Fishback (“Judas and the Black Messiah”)

Ashley Madekwe (“County Lines”)

Fituese – Yuh-Jung Youn (“Minari”)

 

Aktori dytësor më i mirë

Fitues – Daniel Kaluuya (“Judas and the Black Messiah”)

Barry Keoghan (“Calm With Horses”)

Alan Kim (“Minari”)

Leslie Odom Jr. (“One Night In Miami…”)

Clarke Peters (“Da 5 Bloods”)

Paul Raci (“Sound of Metal”)

 

Debutimi më i mirë nga një shkrimtar, drejtues apo producent britanik

Fitues – Remi Weekes (“His House”)

Ben Sharrock, Irune Gurtubai (“Limbo”)

Jack Sidey (“Moffie”)

Theresa Ikoko, Claire Wilson (“Rocks”)

Rose Glass, Oliver Kassman (“Saint Maud”)

 

Filmi më i mirë në gjuhë të huaj (jo angleze)

Fitues – Thomas Vinterberg, Sisse Graum Jørgensen (“Another Round”)

Andrei Konchalovsky, Alisher Usmanov (“Dear Comrades!”)

Ladj Ly (“Les Misérables”)

Lee Isaac Chung, Christina Oh (“Minari”)

Jasmila Žbanić, Damir Ibrahimovich (“Quo Vadis, Aida?”)


Dokumentari më i mirë

Alexander Nanau (“Collective”)

Alastair Fothergill, Jonnie Hughes, Keith Scholey (“David Attenborough: A Life on Our Planet”)

Bryan Fogel, Thor Halvorssen (“The Dissident”)

Fitues – Pippa Ehrlich, James Reed, Craig Foster (“My Octopus Teacher”)

Jeff Orlowski, Larissa Rhodes (“The Social Dilemma”)

 

Filmi më i mirë i animuar

Dan Scanlon, Kori Rae (“Onward”)

Fitues – Pete Docter, Dana Murray (“Soul”)

Tomm Moore, Ross Stewart, Paul Young (“Wolfwalkers”)


Rezultati origjinal më i mirë

Trent Reznor, Atticus Ross (“Mank”)

Emile Mosseri (“Minari”)

James Newton Howard (“News of the World”)

Anthony Willis (“Promising Young Woman”)

Fitues – Jon Batiste, Trent Reznor, Atticus Ross (“Soul”)

Kasti më i mirë

Shaheen Baig (“Calm with Horses”)

Alexa L. Fogel (“Judas and the Black Messiah”)

Julia Kim (“Minari”)

Lindsay Graham Ahanonu, Mary Vernieu (“Promising Young Woman”)

Fitues – Lucy Pardee (“Rocks”)

Kinematografia më e mirë

Sean Bobbitt (“Judas and the Black Messiah”)

Erik Messerschmidt (“Mank”)

Alwin H. Küchler (“The Mauritanian”)

Dariusz Wolski (“News of the World”)

Fitues – Joshua James Richards (“Nomadland”)

Editimi/Redaktimi më i mirë

Yorgos Lamprinos (“The Father”)

Chloé Zhao (“Nomadland”)

Frédéric Thoraval (“Prominsg Young Woman”)

Fitues – Mikkel E.G. Nielsen (“Sound of Metal”)

Alan Baumgarten (“The Trial of the Chicago 7”)

 

Dizajni më i mirë i produksionit

Maria Djurkovic, Tatiana Macdonald (“The Dig”)

Peter Francis, Cathy Featherstone (“The Father”)

Fitues – Donald Graham Burt, Jan Pascale (“Mank”)

David Crank, Elizabeth Keenan (“News of the World”)

Sarah Greenwood, Katie Spencer (“Rebecca”)

 

Kostumografia më e mirë

Michael O’Connor (“Ammonite”)

Alice Babidge (“The Dig”)

Alexandra Byrne (“Emma”)

Fituese – Ann Roth (“Ma Rainey’s Black Bottom”)

Trish Summerville (“Mank”)

 

Flokët dhe grimi më i mirë

Jenny Shircore (“The Dig”)

Patricia Dehaney, Eryn Krueger Mekash, Matthew Mungle (“Hillbilly Elegy”)

Fitues – Matiki Anoff, Larry M. Cherry, Sergio Lopez-Rivera, Mia Neal (“Ma Rainey’s Black Bottom”)

Kimberley Spiteri, Gigi Williams (“Mank”)

Mark Coulier (“Pinocchio”)

 

Muzika më e mirë

Nominees TBC (“Greyhound”)

Michael Fentum, William Miller, Mike Prestwood Smith, John Pritchett, Oliver Tarney (“News of the World”)

Sergio Diaz, Zach Seivers, M. Wolf Snyder (“Nomadland”)

Coya Elliott, Ren Klyce, David Parker(“Soul”)

Fitues – Jaime Baksht, Nicolas Becker, Phillip Bladh, Carlos Cortés, Michelle Couttolenc (“Sound of Metal”)

Efektet speciale më të mira

Pete Bebb, Nathan McGuinness, Sebastian von Overheidt (“Greyhound”)

Matt Kasmir, Chris Lawrence, David Watkins (“The Midnight Sky”)

Sean Faden, Steve Ingram, Anders Langlands, Seth Maury (“Mulan”)

Santiago Colomo Martinez, Nick Davis, Greg Fisher (“The One and Only Ivan”)

Fitues – Scott Fisher, Andrew Jackson, Andrew Lockley (“Tenet”)

Filmi më i mirë britanik i animuar, i metrazhit të shkurtër

Renaldho Pelle, Yanling Wang, Kerry Jade Kolbe (“The Fire Next Time”)

Fitues – Mole Hill, Laura Duncalf (“The Owl and the Pussycat”)

Daniel Quirke, Jamie MacDonald, Brid Arnstein (“The Song of a Lost Boy”)

 

Filmi më i mirë britanik i metrazhit të shkurtër

Jesse Lewis Reece, Ike Newman (“Eyelash”)

Akinola Davies, Rachel Dargavel, Wale Davies (“Lizard”)

John Addis, Rami Sarras Pantoja (“Lucky Break”)

Ghada Eldemellawy (“Miss Curvy”)

Fitues – Farah Nabulsi (“The Present”)

Çmimi “EE” për aktorin në rritje

Fitues – Bukky Bakray

Conrad Khan

Kingsley Ben-Adir

Morfydd Clark

Sope Dìrísù

 

Ndryshe, Akademia Britanike e Arteve të Filmit dhe Televizionit (BAFTA) u themelua në 1947 si Akademia e Filmit Britanik, nga David Lean, Alexander Korda, Carol Reed, Charles Laughton, Roger Manvell dhe të tjerë.

Në vitin 1958, Akademia u bashkua me gamën e Prodhuesve dhe Regjisorëve Televizivë për të formuar Shoqërinë e Filmit dhe Televizionit, e cila përfundimisht u bë Akademia Britanike e Arteve të Filmit dhe Televizionit në vitin 1976.

 

Qëllimi i deklaruar i BAFTA-së është “të mbështesë, zhvillojë dhe promovojë format e artit të imazhit lëvizës, duke identifikuar dhe shpërblyer përsosmërinë, duke frymëzuar praktikuesit dhe duke përfituar publikun”.

Përveç ceremonive të çmimeve të profilit të lartë, BAFTA drejton një program gjatë gjithë vitit të ngjarjeve arsimore, duke përfshirë shfaqjet e filmave dhe mbrëmjet e homazheve. BAFTA mbështetet nga një anëtarësim i rreth 6,000 njerëzve nga industria e filmit, televizionit dhe video lojërave.