Kadilli: Synoj shndrrimin e PD në një lëvizje popullore

Kadilli: Synoj shndrrimin e PD në një lëvizje popullore

Fatbardh Kadilli thekson se synon shndërrimin e PD në një lëvizje popullore me forcë tërheqëse për gjithë.

Ai thekson se synon ringritjen e PD si një parti opozitare pa asnjë njollë korrupsioni financiar dhe moral.

DW: Z. Kadilli, ju jeni një nga katër kandidatët për kryetar të Partisë Demokratike, (PD) në zgjedhjet që do të zhvillohen, këtë të dielë, më 13 qershor. Cila është situata aktuale në PD, partia më e madhe opozitare në Shqipëri?

Fatbardh Kadilli: PD po kalon një moment shumë të vështirë. Për herë të parë një forcë politike fiton mandatin e tretë radhazi për të qeverisur dhe gjithashtu është hera e parë që një forcë politike shtrëngohet të qëndrojë për herë të tretë në opozitë. Kjo vë në pikëpyetje shumë gjëra. Duke filluar nga konceptimi i një opozite të re, që nuk duhet të ketë asgjë që t'u referohet elementeve krahasuese me ish-qeveritë e PD. Energjitë e opozitarizmit janë sot në pikëpyetje. Mungesa e traditës së opozitarizmit dhe prirja për t'u përshtatur me pushtetin rrezikon të kompromentojë qëndrueshmërinë politike të PD. Ka lodhje të ekipeve dhe të strukturave, pas shumë betejash të humbura , ku kanë konsumuar energji dhe moral. Por, duhet thënë që shqiptarët përsëri, me mbështetjen e tyre masive, e përcaktuan PD si të vetmen alternativë përballë pushtetit. Mbi 600 mijë vetë votuan që PD të jetë presioni ndaj pushtetit, rezistenca opozitare dhe alternativa qeverisëse. Mbi këtë bazë ne duhet të ngremë projektin e një opozite të re.

DW:  Çfarë ofroni ju për të ringritur PD në nivelin e një opozite të re?

Fatbardh Kadilli: Projektin për ngritjen e një opozite të re e kam paraqitur në një Manifest Politik, të bërë tanimë publik, që synon ndryshim rrënjësor në organizimin dhe funksionimin e PD, për ta bërë PD një lëvizje popullore tërheqëse për këdo individ dhe grup interesi. Oferta ime është një PD më e madhe se kryetari, ku vendimmarja u takon anëtarëve, një parti ku forca qëndron jo tek vula e kryetarit por tek vota e anëtarit, një parti që frymëzon me modelin dhe me kauzat e saj që duhet të jenë programore dhe jo rastësore si deri më sot. Jo më një parti të rrugës, por një parti të institucioneve, që nuk u shmanget betejave në institucione. Sot mund të jemi pakicë numrash por duhet të shndërrohemi në shumicë morale. Një parti e vërtetë, që përputh kauzën me moralin e saj dhe me gjithë sjelljen e saj politike. Një parti partnere me faktorin ndërkombëtar që garanton sigurinë tonë kombëtare dhe mbron demokracinë dhe lirinë e shoqërisë shqiptare.

DW: A ka nevojë PD për pastrim nga të korruptuarit dhe abuzuesit, kur ka qënë në pushtet?

Fatbardh Kadilli: Jam për një PD të pastër si një detyrim ndaj shqiptarëve. Jam për një opozitë të pastër nga ꞔdo njollë korruptimi financiar dhe moral. Kam hyrë në jetën publike si drejtues i koalicionit antikorrupsion. Integriteti im është fuqia ime. Vetëm një PD e pastër nga korrupsioni mund të jetë një PD fituese.

DW: Ku qëndron epërsia juaj ndaj tre kandidatëve të tjerë, përfshirë edhe kryetarin aktual Z.Basha?

Fatbardh Kadilli: Epërsia ime vjen nga përvoja e akumuluar në 30 vite politikë. Epërsia ime është integriteti im i pacënuar nga asnjë kompromentim politik, moral apo financiar. Dhe më e rëndësishmja, unë jam i vetmi kandidat që po propozoj të ndahemi nga një cikël tashmë i konsumuar politik dhe me Manifestin Politik ofroj rrugën e ringritjes së PD dhe formësimin e një lëvizjeje popullore. Një ꞔmontim të politikës tradicionale, të kryetarëve pronarë dhe demokratizimin e PD me anëtarin e fortë, të lirë dhe me dinjitet.

DW: A po zhvillohet gara për kryetar të PD në mënyrë të barabartë dhe transparente?

Fatbardh Kadlli: Gara nuk është aspak e barabartë. Kryetari në zyrë përdor mjetet e partisë, ashtu si Rama përdor mjetet e pushtetit. Ky përdor administratën e partisë, ashtu si Rama administratën publike. Ky prish rregullat e garës, ashtu si Rama. Kjo është pabarazia në mjete. Por unë nxitem të vazhdoj me vendosmëri garën nga një tjetër pabarazi. Është pabarazia morale. Këtu unë jam dukshëm në avantazh.

DW:  Z. Kadilli, ju po zhvilloni takime me bazën e PD, me anëtarë dhe mbështetës të saj. A kërkojnë ata ndryshimin e lidershipit të PD?

Fatbardh Kadilli: Ka që e kërkojnë ndryshimin, ka që reflektojnë kur u flet për ndryshimin, ashtu sikurse ka të tjerë që përcjellin shenjat e një tradite nënshtrimi ndaj liderit apo imazhit të ngulitur në kokë për liderin. Ndryshimi i kryetarit është i domosdoshëm. Basha që mban prej tetë vjetësh detyrën e kryetarit ka shpërdoruar gjithë mbështetjen dhe sakrificën e demokratëve dhe ka zhgënjyer pritshmërinë e shqiptarëve për një qeverisje më të mirë./dw


MË SHUME NGA Intervista