Franca lëshon një satelit të sofistikuar ushtarak
Sharr Travel

Franca lëshon një satelit të sofistikuar ushtarak

France ka lëshuar në orbitë një satelit të sofistikuar ushtarak, i cili do të ndihmojë të gjitha forcat e armatosura të gjithë botën – Forcat Ajrore, Detare dhe Ushtrinë – për të komunikuar shpejt dhe të sigurt. Sateliti Syracuse 4A (Syracuse) u lëshua të dielën.

Syracuse 4A do të pasohet në të ardhmen nga dy satelitë të tjerë, të cilët do të krijojnë një “plejadë” të komunikimeve satelitore ushtarake.

Satelit u zhvillua nga një grup i përbërë nga ekspertë francezë dhe italiane. Ai mund të monitorojë se çfarë po ndodh rreth tij dhe të ndryshojë pozicionin e tij, në mënyrë që të shmangë çdo sulm nga toka ose nga hapësira. Ai ka, ndër të tjera, një antenë të veçantë kundër ndërhyrjeve të mundshme keqdashëse nga palët e treta, si dhe mbrojtje kundër pulseve elektromagnetike pas një shpërthimi bërthamor.

Programi i komunikimit satelitor ushtarak i Francës në Sirakuzë u lançua në vitin 1980 dhe deri më sot janë zhvilluar tre gjenerata satelitësh midis 1984 dhe 2015 dhe tani gjenerata e katërt ka filluar të zhvillohet. Këta satelitë trajtojnë të gjitha komunikimet ushtarake midis administratës qendrore në Francë dhe të gjitha njësive franceze (në tokë, det dhe ajër) anembanë botës.

Ato ofrojnë një zgjidhje autonome në Francë për telekomunikimet ushtarake të sigurta në shkallë të gjerë dhe në distanca, të mbrojtura nga lufta elektronike./ Abcnews.al