Meta me Pahor: Shqipëria dhe Ballkani Perëndimor meritojnë të anëtarësohen
Shqipëri

Meta me Pahor: Shqipëria dhe Ballkani Perëndimor meritojnë të anëtarësohen

ATSH

Presidenti Ilir Meta u prit sot në një takim të përzemërt pune nga presidenti i Republikës së Sllovenisë, Borut Pahor.

Gjatë takimit presidenti Meta vlerësoi marrëdhëniet e shkëlqyera mes vendeve tona dhe shprehu mirënjohjen për mbështetjen e gjithanshme dhe të vendosur që presidenti Pahor dhe Sllovenia i kanë dhënë Shqipërisë në kuadrin e procesit të integrimit evropian.

Duke e konsideruar Slloveninë një partnere të rëndësishme rajonale dhe avokate të paepur të integrimit të plotë të vendeve të Ballkanit Perëndimor në Bashkimin Evropian, Presidenti Meta u shpreh se, “dëshiroja ta falënderoj Presidentin Pahor për mbështetjen e tij të madhe, si dhe të Sllovenisë po ashtu, ndaj hapjes së negociatave të anëtarësimit të Shqipërisë me Bashkimin Evropian dhe jo vetëm për Shqipërinë, por edhe për përpjekjet e tij e të Sllovenisë për të zgjeruar integrimin e Ballkanit Perëndimor”.

“Ne ramë dakord plotësisht se duhet të vazhdojmë të bëjmë më të mirën. Të vazhdojmë me kryerjen e reformave tona të brendshme, të tregojmë më tepër rezultate, të japim më shumë. Shprehëm gjithashtu bindjen se edhe Bashkimi Evropian do ta kuptojë më mirë rëndësinë gjeopolitike të Ballkanit Perëndimor për BE-në dhe Evropën, në veçanti në ditët e sotme. Kjo është arsyeja përse zgjerimi duhet të vazhdojë. Kjo është arsyeja përse kjo duhet të konkretizohet”, nënvizoi Meta.

Presidenti Meta tha se “kjo është arsyeja përse Presidenti Pahor dhe Sllovenia përkrahin fort hapjen e negociatave të anëtarësimit me Shqipërinë dhe Maqedoninë e Veriut, dhënien e statusit të vendit kandidat Bosnjës dhe Hercegovinës, liberalizimin e regjimit të vizave për Kosovën”.

Po ashtu, vijoi Meta, kjo është arsyeja përse ne e vlerësuam vendimin e fundit të BE-së për t’i dhënë statusin e vendit kandidat Ukrainës dhe Moldavisë, sepse është thelbësore që t’i tregohet mbarë botës dhe në veçanti të gjitha vendeve të kontinentit tonë se zgjerimi po vazhdon, se zgjerimi po përparon dhe se këto reforma që po ndërmarrim me qëllim përafrimin ndaj Bashkimit Evropian, do të vazhdojnë të luajnë rolin e forcës shtytëse për shoqëritë tona, të cilat jo vetëm do të ndihmojnë vendet tona që të përmirësojnë standardet e demokracisë, sundimit të shtetit të së drejtës, të ekonomisë si dhe standardet shoqërore, por që gjithashtu të përforcojnë qëndrueshmërinë dhe paqen në rajonin tonë dhe në kontinentin tonë.

“Mbështetemi shumë te Sllovenia edhe në të ardhmen dhe shpresoj e uroj që Samiti i ardhshëm i Brdo-Brijunit që do të mbahet këtu, do t’i japë një shtysë të re zgjerimit të Bashkimit Evropian dhe aspiratave të vendeve tona për një të ardhme evropiane”, theksoi Meta.


APR
Romay Lift