Nacionalizmi serb shkaktoi luftë të përgjakshme në vitet `90
Rtklive
FOTO/ Nga profili i Yasin Aktay në Twitter
Lajme

Nacionalizmi serb shkaktoi luftë të përgjakshme në vitet `90

Afet BELA/ RTKlive

“Ballkani, shtëpia e një tradite të pasur të multikulturalizmit, nuk duhet të shihet si një vend konflikti ndërmjetës”, kështu vlerëson profesori nga Turqia Yasin Aktay në një shkrim të shkruar për middleeasteye.

Profesori turk thotë se askush nuk mund të harrojë se si nacionalizmi serb shkaktoi një luftë të përgjakshme pas rënies së Jugosllavisë në fillim të viteve 1990, raporton RTKlive.

Sipas tij tensionet e fundit në kufirin Kosovë-Serbi kanë ringjallur frikën për një luftë të re ballkanike. Konflikti filloi rreth kërkesës së qeverisë së Kosovës që vizitorët serbë të përdorin një kartë identiteti të përkohshme, në vend të ID-së së tyre serbe, gjatë vizitës në vend. “Disa orë përpara se rregulloret e reja të hynin në fuqi më 1 gusht, tensionet u ndezën ndërsa serbët në veri të Kosovës vendosën postblloqe. Këta serbë, të cilët janë qytetarë të Kosovës, por që e konsiderojnë veten më besnikë ndaj Serbisë, janë një problem serioz për Kosovën, pavarësia e së cilës nuk është ratifikuar nga OKB-ja. Presidenti serb Aleksandar Vuçiq pohon se Kosova nuk është një shtet i pavarur, duke nxitur ndjenjat nacionaliste në vendin e tij. Me rishfaqjen e këtyre tensioneve, Kosova ka shtyrë zbatimin e vendimit të ri për kartat e identitetit deri më 1 shtator”, shkruar ai.

"Pavarësia e Kosovës aktualisht njihet nga 117 shtete, ndërsa shumica e popullsisë së saj është shqiptare, kurse ka edhe pakica si turke, boshnjake, serbe, gorane, rome, ashkali dhe egjiptiane. Askush nuk mund të harrojë se si nacionalizmi serb shkaktoi një luftë të përgjakshme pas rënies së Jugosllavisë në fillim të viteve 1990", shkruan ai.

“Pas ndërhyrjes së NATO-s dhe shumë vendeve të tjera, u arrit paqja dhe stabiliteti, por problemi se si të ruhet ky stabilitet në mozaikun vendas të kulturave nuk është zgjidhur plotësisht. Në të vërtetë, lufta me rrënjë etnike në Bosnje dhe Hercegovinë në vitet 1990, e ndjekur më pas në Kosovë, na kujton linjat e mëdha të çarjes në të gjithë Evropën që mund të çahen në çdo moment”, shkruan ai.

Duke shtuar rajoni i Ballkanit ka qenë historikisht një vend me diversitet të pasur etnik, fetar dhe kulturor.

“Nuk është vetëm se vetë popujt nuk ishin të gatshëm të jetonin së bashku; Rusia, për shembull, prej kohësh dëshiron të përdorë praninë serbe në Kosovë si mjet për të zgjeruar ndikimin e saj. Sot, në mes të luftës Rusi-Ukrainë, ekziston frika se Moska mund të përpiqet të përdorë këtë konflikt për të nxitur një luftë brenda Evropës. Sigurisht, një strategji e tillë do të përballej me pengesa. Serbët apo shteti serb nuk ka gjasa të shohin ndonjë përfitim nga përfshirja në një luftë prokure. Vetë Vuçiç ka treguar shumë, duke përdorur një gjuhë de-përshkallëzuese për Serbinë dhe Kosovën duke shmangur një "skenar të rastit më të keq" dhe duke theksuar: "Disa padyshim duan ta shohin sulmin e Rusisë ndaj Ukrainës si një mundësi. Ata po përpiqen ta bëjnë Serbinë të duket e lidhur me Rusinë dhe të më përshkruajnë si ‘Putinin e vogël’ që po tërheq reagimin e Perëndimit”. Në të njëjtën kohë, Perëndimi nuk dëshiron t'ia lërë këtë rajon Rusisë”, shkruan ai.

“Turqia e ka parë gjithmonë Ballkanin në këtë kontekst, duke respektuar të drejtën e secilit për të jetuar lirisht dhe me dinjitet. Ankaraja kundërshtoi gjenocidin në Bosnje dhe Hercegovinë dhe ishte ndër vendet e para në botë që njohu pavarësinë e Kosovës. Megjithatë, Turqia e dinte gjithashtu se ruajtja e stabilitetit do të ishte e mundur vetëm përmes dialogut dhe mirëkuptimit të ndërsjellë midis të gjitha palëve. Për këtë arsye, ajo vazhdoi një dialog intensiv ekonomik dhe politik me Serbinë. Në fund të muajit të kaluar, Ministri i Jashtëm turk Mevlut Cavusoglu u takua me homologët e tij serb dhe kosovarë, duke kërkuar arsye të përbashkët nga të dyja palët. Duke përmendur rëndësinë e “paqes dhe stabilitetit” në rajon, ai shkroi në Twitter: “Tensionet e reja nuk do të ndihmojnë askënd. [Turqia] është e gatshme të bëjë gjithçka që është e nevojshme për të ulur tensionin”, shkruan ai.

Në fund ai shkruan se Turqia dëshiron të ruajë stabilitetin në rajon dhe për këtë qëllim, Ballkani nuk mund të bëhet një vend i ndërmjetëm konflikti.


MË SHUME NGA Lajme