FBI dhe CISA: Hackerat iranianë kanë pasur 14 muaj akses në sistemin TIMS
Rtklive
Shqipëri

FBI dhe CISA: Hackerat iranianë kanë pasur 14 muaj akses në sistemin TIMS

rtsh.al

Byroja Federale e Hetimit (FBI) dhe Agjencia e Sigurisë Kibernetike dhe Sigurisë së Infrastrukturës (CISA) kanë publikuar një deklaratë të përbashkët për Sigurinë Kibernetike, duke iu referuar sulmit kibernetik ndaj sistemit TIMS në Shqipëri nga hackerat iranianë në muajt korrik dhe shtator.

Sipas FBI dhe CISA hackerat iranianë të identifikuar si “Homeland Justice”, kanë pasur akses në rrjetin e shërbimeve publike shqiptare 14 muaj para sulmit kibernetik. Në deklaratën e përbashkët, thuhet se hakerët iranianë kanë pasur akses mbi kriptorin e skedarëve të stilit ransomware dhe malware që fshijnë disqet.

 “Hackerat iranianë kanë pasur akses të përafërissht një vit në faqet shqiptare, duke aksesuar në mënyrë periodike dhe duke nxjerrë jashtë përmbajtjes postën elektronike. Midis majit dhe qershorit 2022, aktorët kibernetikë shtetërorë iranianë kryen lëvizje anësore, rrjet zbulimi dhe vjelja e kredencialeve nga rrjetet e qeverisë shqiptare. Në korrik 2022, aktorët lëshuan ransomware në rrjete, duke lënë një mesazh kundër muxhahidëve E-Khalq (MEK) në desktop. Kur mbrojtësit e rrjetit identifikuan dhe filluan t'i përgjigjen aktivitetit të ransomware, aktorët kibernetikë vendosën një version të malware shkatërrues ZeroCleare. Në qershor 2022, HomeLand Justice krijoi një faqe interneti dhe profile të shumta të mediave sociale që postonin mesazhe antiMEK. Më 18 korrik 2022, Homeland Justice mori meritën për sulmin kibernetik ndaj Shqipërisë”, thuhet në deklaratë.


MË SHUME NGA Shqipëri