Fuqia e pasaportës së Kosovës në vendin e 99-të në nivel global
Foto: www.henleyglobal.com
Në Fokus

Fuqia e pasaportës së Kosovës në vendin e 99-të në nivel global

Jeton Musliu/RTKlive

Këto të dhëna janë publikuar në indeksin e pasaportave Henley, që bën rënditjen origjinale të autoritetit të secilës prej 199 pasaportave të vëndeve të ndryshme të botës, raporton RTKlive.

Pasaporta më e fuqishme në botë është ajo e Japonisë, pasuar nga Singapori dhe Koreja e Jugut, kurse më e dobëta është ajo e Afganistanit, Irakut e Sirisë.

Këto të dhëna janë publikuar në indeksin e pasaportave Henley, që bën rënditjen origjinale të autoritetit të secilës prej 199 pasaportave të vëndeve të ndryshme të botës, raporton RTKlive.

Kjo, duke u bazuar në numrin e destinacioneve në të cilat poseduesi i një pasaporte të një vendi, mund të hyjë pa pasur nevojë të marrë paraprakisht një vizë.

Sa u përket pasaportave të vëndeve të ish Jugosllavisë, pasaportat më të fuqishme nivel global, janë ajo e Sllovenisë në vendin e 11-të, kurse ajo e Kroacisë në vendin e 18-të.

Tanimë këto dy shtete janë pjesë të Bashkimit Evropian dhe NATO-s.

Në anën tjetër, sa u perket gjashtë shteteve të Ballkanit Perëndimor, pasaporta e Serbisë është e para në vendin e 37-të, raporton RTKlive.

Pas këtij shteti, pasaporta më e fuqishme nga rajoni, janë ato të Maqedonisë së Veriut dhe Malit të Zi në vëndin e 46, Bosnje e Hercegovinës në vendin e 51, Shqipërisë në vendin e 52, kurse e Kosovës është e fundit në vendin e 99.

Pasaporta e Serbisë në vendin e 37 dhe poseduesi i saj ka qasje pa vizë në 137 vende të botës.

Pasaporta e Maqedonisë së Veriut në vendin e 46 dhe poseduesi i saj ka qasje pa vizë në 126 shtete të botës.

Pasaporta e Malit të Zi në vendin e 46 dhe poseduesi i saj ka qasje pa vizë në 124 shtete të botës.

Pasaporta e Bosnje e Hercegovinës në vendin e 51 dhe poseduesi i saj ka qasje pë vizë në 118 shtete të botës.

Pasaporta e Shqipërisë në vendin e 52 dhe poseduesi i saj ka qasje pa vizë në 115 shtete të botës.

Pasaporta e Kosovës në vendin e 99 dhe poseduesi i saj ka qasje pa vizë në 41 shtete të botës.

Për nga fuqia, pasaporta e Kosovës ndodhet para asaj të Libanit dhe prapa asaj të Sudanit.

Ajo e Shqipërisë, për nga fuqia e saj, ndodhet prapa asaj të Rusisë dhe para pasaportës së Gjeorgjisë.

Pasaporta e Serbisë për nga fuqia, ndodhet prapa pasaportës së Paraguait dhe para Perusë.

Pasaporta e Maqedonisë së Veriut ndodhet prapa asaj të Tuvalusë dhe para asaj të Malit të Zi.

Pasaporta e Malit të Zi për nga fuqia ndodhet prapa asaj të Maqedonisë së Veriut dhe para asaj të Kiribatit.

Pasaporta e Bosnje e Hercegovinës ndodhet prapa asaj të Ishujve Palau dhe para asaj të Mikronezisë.

Radhitja bazohet në të dhëna ekskluzive të mbledhura nga Shoqata Ndërkombëtare e Transportit Ajror (IATA) – databaza më e madhe, më e saktë e informacionit të udhëtimit.


MË SHUME NGA Në Fokus