14 maji/ Ambasada amerikane : Fushatë transparente dhe kandidatë të pastër
Shqipëri

14 maji/ Ambasada amerikane : Fushatë transparente dhe kandidatë të pastër

RTSH

Ambasada amerikane u ka bërë thirrje të gjitha partive politike dhe institucioneve që zgjedhjet e 14 majit të zhvillohen në përputhje me ligjin dhe standardet ndërkombëtare.

Përmes një shënimi në rrejtin social në Facebook, ambasada amerikane thekson se qeveria, partitë politike dhe institucuonet shtetërore duhet të zbatojnë rekomandimet e ODIHR-it.

“Pas 50 ditësh, më 14 maj, Shqipëria do të zhvillojë zgjedhje vendore mbarëkombëtare. U bëjmë thirrje të gjitha partive politike dhe institucioneve të sigurohen që aktivitetet zgjedhore të zhvillohen në përputhje me ligjin shqiptar dhe standardet ndërkombëtare.

Pas zgjedhjeve parlamentare të prillit 2021, raporti i ODIHR-it përshkruan fushat ku është bërë përparim i vazhdueshëm, si dhe mangësitë. Në veçanti, pati raportime të besueshme për blerje votash, presion mbi votuesit dhe keqpërdorim të burimeve shtetërore dhe të dhënave personale. Shtetet e Bashkuara i bëjnë thirrje qeverisë, partive dhe institucioneve shtetërore që të zbatojnë rekomandimet e ODIHR-it”, thuhet në njoftimin e ambasadës amerikane.

Ambasada amerikane bën apel gjithashtu që fushata zgjedhore të zhvillohet në mënyrë të rregullt, të drejtë dhe transparente.

“Ashtu siç ambasadorja Kim diskutoi kohët e fundit me drejtuesit e partive, partitë politike duhet të sigurohen që fushatat dhe aktivitetet zgjedhore të zhvillohen në mënyrë të drejtë, të rregullt dhe transparente. Drejtuesit duhet të sigurohen që listat e tyre të kandidatëve të përmbushin kërkesat e ligjit, si dhe pritshmëritë e qytetarëve shqiptarë për kandidatë të pastër dhe me integritet të lartë. Strategjia e Presidentit Biden Kundër Korrupsionit identifikon kërcënimin unik që paraqet korrupsioni për demokracinë dhe sigurinë tonë kombëtare”, thuhet në apelin e ambasadës amerikane.

Në mbyllje të këtij apeli, ambasada vë në dukje se “Shtetet e Bashkuara mbështesin me forcë kërkesën e popullit shqiptar për një demokraci të fortë. Ne nxisim të gjithë drejtuesit dhe institucionet që të vazhdojnë të përmirësojnë proceset zgjedhore të Shqipërisë dhe të sigurojnë që Shqipëria ecën përpara në rrugën e saj demokratike.”


MË SHUME NGA Shqipëri