A është vaji i kokosit i shëndetshëm apo i dëmshëm

A është vaji i kokosit i shëndetshëm apo i dëmshëm

Një sondazh kohëve të fundit tregon se 72% e amerikanëve mendojnë se vaji i arrës së kokosit është ushqim i shëndetshëm.

Por pavarësisht opinionit publik, Shoqata amerikane e Zëmrës, ka këshilluar kundër përdorimit të këtij vajit, pasi rrit nivelet e kolesterolit LDL dhe shkakton sëmundje të sistemit kardiovaskular.

“Vaji i arrës së kokosit vendoset diku në mes të spektrit të yndyrave, është më i mirë sesa vajrat e hidrogjenizuara por jo aq i mirë sa vajrat e pastruara, si vaji i ullirit ose ai i kanolës” tha Ëillet, profesor në Harvard.

Si krejt yndyrat e tjera e tjera të faturuara, vaji i arrës së kokosit rrit nivelet e kolesterolit, llojit të pashëndetshëm që shoqërohet me rrezik të rritur për sëmundjet e zemrës.

Në kontrast me dilemat që shoqërojnë vajin e arrës së kokosit si ushqim, në aspektin kozmetik mbetet ndër zgjedhjet më të shëndetshme e natyrale.

Përdorim gjen si hidratues, maskë flokësh apo pastrues dhëmbësh.