Bebet nuk bën të pinë ujë sepse është rrezik
Sharr Travel

Bebet nuk bën të pinë ujë sepse është rrezik

Uji do të thotë jetë, mirëpo në disa raste mund të jetë shumë i rrezikshëm, madje edhe vdekjeprurës.

Pa marrë parasysh a prisni të bëheni me fëmijë, ose gjendeni në muajt e parë si prindër, me siguri keni hasur në një informacione të shumta lidhur me shëndetin dhe mirëqenien e bebes.

Ushqimi i bebes, veshja e bebes, trajnimi i bebes për gjumë në orët e natës, çfarë do të duhej të shmangni, çfarë jo, – janë vetëm disa nga këshillat e shumta të ekspertëve të cilat prindi duhet t’i mësojë patjetër për një kohë relativisht të shkurtër.

Dhe tani duket që është paraqitur një gjë shumë e rëndësishme të cilën çdo prind duhet ta dijë – e që ka të bëjë me dhënien ujë bebes, transmeton Telegrafi.

Uji mbase na duket i parrezikshëm dhe të gjithë e dimë sa është i rëndësishëm për njerëzit e rritur.

Mirëpo, kur e konsumojnë fëmijët e vegjël, atëherë mund të çojë në helmim me ujë apo në sulme, madje edhe në komë.

Çfarë është e lejuar dhe si të veprohet kur është fjala për fëmijët e vegjël dhe ujin?

A i është i nevojshëm uji?

Mendim i përgjithshëm i ekspertëve është që bebeve deri në muajin e gjashtë të jetës do të duhet t’i japim vetëm qumësht.

Pas kësaj periudhe, është plotësisht e sigurt që herë pas here t’i japim bebes ndonjë gllënjkë ujë.

Mirëpo, Katie Sieracki, specialist diete i klinikës “Mejo”, konstaton që bebet deri sa t’i mbushin një vit munden pa ujë.

Kjo është kështu për shkak se gjitha lëngjet të cilat i duhen, ato i marrin nga qumështi i nënës apo nga formulat përkatëse.

Madje edhe kur jashtë bën vapë e madhe, qumështi apo formula u janë të mjaftueshme për të qenë të hidratuar.

Përse është i rrezikshëm uji?

Prindërit këshillohen që të mos u japin ujë foshnjave sepse qumështi i gjirit ose formula, ka të gjithë përbërësit, të cilët i janë të nevojshëm bebes, siç janë proteinat, vitaminat, mineralet…

Nëse fëmijët “mbushen” me ujë, atëherë nuk fusin në organizëm përbërësit e mjaftueshëm shumë të rëndësishëm të cilët i janë të nevojshëm për t’u rritur.

A mund të jetë vdekjeprurës?

Helmimi me ujë ndodh kur bebja konsumon tepër ujë në periudhë të shkurtër kohore dhe për shkak të kësaj niveli i natriumit në gjake bie, gjë që mund të ketë pasoja fatale.