Gabimet që ndikojnë në mbipeshën e fëmijëve
Sharr Travel

Gabimet që ndikojnë në mbipeshën e fëmijëve

Mbipesha është një problem tek fëmijët dhe për këtë përgjegjësinë më të madhe e kanë prindërit.

Prindërit shpesh nga dëshira për të pasur fëmijë të shëndetshëm nuk dinë të sillen kur fëmijët fillojnë të fitojnë peshë.

Më poshtë do të njiheni me disa nga gabimet që bëjnë prindërit:

Faktori trashëgues

Nëse shumica e të rriturve në familje janë të trashë, ekziston një shans i lartë që fëmija të bëhet i trashë, por jo vetëm për shkak të faktorëve trashëgues, por edhe sepse një familje e tillë dhe zakonet e ngrënies janë të tilla që krijohen kushtet për kultivim. Zakonisht, familje të tilla hanë mirë, kështu që ushqimet me shumë kalori janë të bollshme në meny. Trashëgimia është një faktor shumë i rëndësishëm që dikush të jetë i prirë për të fituar peshë.

Shkalla metabolike

Shkalla e metabolizmit është përgjithësisht e lindur dhe është e lehtë për disa njerëz që të mbajnë peshë, sepse pa marrë parasysh sa ushqim hanë, trupi i tyre e konsumon shpejt. Sidoqoftë, njerëzit (dhe fëmijët) me një metabolizëm më të ngadaltë duhet t’i kushtojnë vëmendje sasisë dhe llojit të ushqimit dhe – të përfshihen më shumë në aktivitete sportive.

Orari i vaktit

Statistikat tregojnë se gjysma e të rriturve dhe një e treta e fëmijëve hanë vetëm dy vakte të mëdha në ditë. Ekspertët rekomandojnë katër deri në pesë vakte më të vogla në ditë.

Dieta

Shumë yndyra në dietë, ushqime të yndyrshme dhe të kripura -promovojnë mbipeshë. Hani ushqime të rafinuara, miell të bardhë, kripë tryeze, oriz të bardhë, bukë të bardhë, pastë pudre të bardhë, brumë byrek me miell të bardhë dhe ushqim me aditivë dhe konservues. Është interesante që gjysma e fëmijëve nuk hanë peshk, por kjo është arsyeja pse shumica preferojnë mish të yndyrshëm dhe konsumojnë pije të gazuara. Këto janë të gjitha simptoma të një diete jo të shëndetshme, e cila krijon parakushtet për një rënie të imunitetit dhe shfaqjen e sëmundjeve të ndryshme. 

Lloji i ushqimit

Pjesa më e keqe është se ato bëhen një ushqim kryesor për fëmijët. Fëmijët po marrin më pak dhe më pak ushqime të gatuara, lëngje të freskëta dhe natyrore, pasi ato janë mposhtur nga markat globale të gazuara dhe energjike.

Pasiviteti fizik

Nëse një fëmijë ecën më pak se gjysmë ore në ditë, atëherë ai nuk djeg mjaft kalori. Ka edhe aktivitete të tjera të padëshiruara siç është qëndrimi ulur për një kohë të gjatë, qëndrimi para kompjuterit, TV…Nëse prindërit janë shumë të zënë me punë, atëherë fëmijët janë shumë pak aktivë dhe muskujt do të ngurtësohen dhe krijohet dhjami. Për më tepër, ne nuk kemi fusha të mjaftueshme sportive dhe parqe në dispozicion për të rinjtë, përcjell Vizion Plus. 

Nuk fle mjaftueshëm

Gjumi në mënyrë indirekte ka efekt në shtimin e peshës. Fëmijëve u lejohet të shtrihen vonë, dhe gjumi i parregullt zvogëlon eliminimin e substancave të tepërta dhe toksike nga trupi, dhe rrit akumulimin e yndyrës.