Studim: Pacientët nga kanceri duhet të ushtrojnë si astronautët e NASA-s
Sharr Travel

Studim: Pacientët nga kanceri duhet të ushtrojnë si astronautët e NASA-s

Duke imituar një rutinë të ushtrimit të fluturimit në hapësirë të një astronauti të NASA-s mund të zvogëlojë efektet anësore të kemoterapisë, ekspertët sugjerojnë.

Astronautët dhe gratë përjetojnë stres të ngjashëm fizik me pacientët me kancer në ilaçet e fuqishme.

Të dy palët shohin një përkeqësim të masës së muskujve, sistem të dobësuar imunitar dhe ritme të parregullta të zemrës.

Astronautët e NASA-s janë përfshirë përmes një rutine të rreptë stërvitore para, gjatë dhe pas një misioni për të mbrojtur efektet anësore të këqija.

Shkencëtarët thonë se pacientët me kancer duke miratuar një orar shumë më pak intensiv mund të zvogëlojnë ndikimin afatgjatë që trajtimet e tyre shpesh kanë në trupin e tyre.

Afërsisht 120,000 njerëz në Mbretërinë e Bashkuar, një e treta e të gjithë pacientëve të rinj me kancer, kanë kimioterapi çdo vit.

Rreth 650,000 marrin trajtimin në ShBA.