A janë flokët tuaja të holla, por jo gjenetike? Shkaku është përreth nesh
Sharr Travel

A janë flokët tuaja të holla, por jo gjenetike? Shkaku është përreth nesh

Humbja e flokëve prek dy të tretat e burrave nën moshën 35 vjeç. Pas moshës 50-vjeç, pothuajse 85 për qind e burrave humbasin një sasi të konsiderueshme të flokëve. Gratë gjithashtu përballen me këtë problem, por në një masë më të vogël.

Shkaqet e humbjes së flokëve janë të paqarta. Edhe pse studiuesit besojnë se gjenet luajnë një rol kryesor, mbetet një numër i konsiderueshëm i faktorëve të panjohur mjedisorë që gjithashtu mund të rrisin rrezikun e humbjes së flokëve.

Hulumtimi i ri ka konsideruar ndotjen një nxitës të mundshëm të humbjes së flokëve. Ajo që është veçanërisht e rëndësishme është hedhja e dritës në një mekanizëm të mundshëm që mund të shpjegojë se si ndotja e ajrit shkakton humbjen e flokëve.

Hiuk Chul Kwon pranë Qendrës së Kërkimit të Shkencës për të Ardhmen, Kore, është autori kryesor i një studimi të paraqitur nga ekipi në Kongresin e 28-të të Akademisë Evropiane të Dermatologjisë dhe Venereologjisë (EADV),  në Madrid.

Një punim i ri, me titull "Efektet e grimcave në papilaret e lëkurës së njerëzve", adresonte efektin e të ashtuquajturave grimca në qeliza në bazën e gjëndrave të flokëve. Këto quhen qeliza papilare dermale të gjëndrave njerëzore (HFDPC).

"Ndotës" është një term që përshkruan një përzierje të grimcave të forta dhe pikave të vogla të lëngshme, të bëra nga kimikate të ndryshme që njerëzit mund të thithin. Disa nga këto grimca paraqesin një rrezik serioz për shëndetin, transmeton KosovaPress.

Në një studim të ri, Kwon dhe kolegët e tij ekspozuan HFDPC në pluhur dhe grimca nafte.

Pas 24 orësh, ekipi bëri analiza për të ekzaminuar nivelin e disa proteinave pas ekspozimit të grimcave. Analiza zbuloi se ekspozimi ndaj ndotësve të ajrit uli beta-kateninën, një proteinë e rëndësishme për rritjen e flokëve.

Përveç kësaj, grimcat e pluhurit dhe naftë ulin nivelin e proteinave të tjera që përcaktojnë rritjen dhe mbajtjen e flokëve. Këto proteina ishin ciklin D1, ciklin E dhe CDK2, dhe sa më shumë që ndoteshin nga studiuesit, aq më shumë ulej niveli i këtyre proteinave.

"Megjithëse lidhja midis ndotjes së ajrit dhe sëmundjeve serioze si kanceri, sëmundja pulmonare obstruktive kronike dhe sëmundjet kardiovaskulare është e vendosur mirë, janë bërë shumë pak kërkime mbi efektin e grimcave në lëkurën dhe flokët e njeriut. Hulumtimi ynë shpjegon se si ndotësit e ajrit veprojnë në HFDPC, duke treguar se si ndotësit më të zakonshëm të ajrit çojnë në humbjen e flokëve," thotë Kwon.