Qeveria Kurti nën presion – Raportet me SHBA në rrezik!

Qeveria Kurti nën presion – Raportet me SHBA në rrezik!

XHEMAL AHMETI

Në këto momente kyçe Serbia luan të rezervuarin, ajo me gjysmë-zë thotë se nuk beson se mund të merret vesh kush me “kosovarët e lazdruar”.

Specialistë të ndryshme, mirëpo spekulojnë ajo të jetë e interesuar në ftohje të marrëdhënieve Kosovë – SHBA. Në këtë mënyrë Beogradi nuk do të mbështetej vetëm nga Moska por do të tolerohej edhe nga perëndimorët saherë të bënte përpjekje për të rikthyer “Jerusalemin e saj”.

Ndërkohë në Prishtinë edhe shoqëria civile dhe masmediat i bëjnë Kurtit presion që të heq tarifën dhe mos të vë në rrezik raportet me sponsorët kryesor të saj, siç janë amerikanët, britanikët, gjermanët.

Në kulmin e kësaj krize Kryeministri Kurti zbardhi një korrespondencë ndërmjet NATO-s dhe Qeverisë kosovare gjatë vitit 2013. Dokumente, ku Kosova i siguron NATO-s se pa pëlqimin e tyre nuk do të fusin forcat vendore në Veriun e Kosovës, atje ku Serbia ka enklavat e saja më besnike që jo rrallë provokojnë.