Mbi 300 kandidatura për Çmimin Nobel për Paqen 2020
Sharr Travel

Mbi 300 kandidatura për Çmimin Nobel për Paqen 2020

Mbi 300 kandidatura janë propozuar për Çmimin Nobel për Paqen, njoftoi sot Akademia e Nobelit.

Sipas Akademisë, në total janë 317 kandidatura, nga të cilat 210 janë individë dhe 107 organizata.

Kjo është hera e katërt që numri i kandidatëve arrin vlera të tilla.

Aktivistja për klimën, Greta Thunberg dhe Lëvizja Demokratike në Hong Kong janë emëruar nga deputetët në Suedi dhe Norvegji.

Rekordi me 376 kandidatë u vu në vitin 2016, kur juria prej pesë anëtarësh zgjodhi si fitues presidentin e Kolumbisë, Manuel Santos, duke theksuar rolin e tij në përfundimin e luftës civile më shumë se 50-vjeçare.

Në vitin 2019, çmimi Nobel për Paqen iu dha kryeministrit etiopian, Abiy Ahmed Abiy. Ai u përmend për përpjekjet e tij në zgjidhjen e konfliktit të gjatë kufitar me Eritrenë fqinje dhe përpjekjet për paqe e bashkëpunim ndërkombëtar.

Politikanët, akademikët, ish-fituesit e çmimit për Paqen, drejtorët e instituteve të kërkimit për paqen, si edhe anëtarët aktualë dhe të dikurshëm të Komitetit të Nobelit janë në mesin e atyre që kanë të drejtë të propozojnë kandidatë.