Pse viruset vdekjeprurëse dalin nga Kina?

Pse viruset vdekjeprurëse dalin nga Kina?

Që nga fillimi i marsit 2020, një koronavirus i ri, i quajtur COVID-19, është përhapur në më shumë se 70 vende dhe ka vrarë më shumë se 4 mijë njerëz, shumica dërrmuese në Kinë. Këtu virusi u shfaq në dhjetor 2019.

Ky nuk është një fenomen i ri për Kinën; në 2003, virusi SARS gjithashtu u shfaq atje, dhe në rrethana të ngjashme, para se të përhapej në të gjithë botën dhe të vrasë afro 800 persona. Ky virusi është përhapur deri më tani në 83 shtete.

Të dy, SARS dhe COVID-19 janë në familjen “koronavirus”, dhe të dy duket se kanë dalë nga kafshët në tregjet famëkeqe të kafshëve të egra të Kinës. Ekspertët kishin parashikuar prej kohësh që këto tregje, të njohura si burime të mundshme të sëmundjes, do të mundësonin një shpërthim tjetër.

Tregjet dhe tregtia e kafshëve të egra që i mbështesin ato, janë problemi themelor i këtyre pandemive; derisa Kina ta zgjidhë atë problem, ka shumë të ngjarë të shfaqen sërish.