Susami i zi, përfitimet e rëndësishme për shëndetin

Susami i zi, përfitimet e rëndësishme për shëndetin

Shumica e njerëzve mendojnë se vlerat e susamit të zi me susamin e bardhë janë njësoj, por në fakt ato janë krejtësisht të ndryshme.

Fara e saj vjen nga Azia Jugperëndimore. Referenca e parë e shkruar për këtë farë të veçantë gjendet në Testamentin e Vjetër.

Susami i zi është i njohur në Egjiptin e lashtë, pasi farat e tij si dhe vaji i susamit të zi u zbuluan në monumentet e varrimit.

Por cilat janë përfitimet e susamit të zi?!

Përmbajtja e kalciumit te susamit i zi është 60% më e lartë se ajo e susamit të bardhë.

Farat e saj lehtësojnë tretjen dhe trajtojnë parazitët e zorrëve. Gjithashtu aktivizon sistemin imunitar dhe ka aktivitet antioksidues.

Ul kolesterolin, përmirëson funksionin e fshikëzës së tëmthit, është antimikrobik, antifungal dhe diuretik.