BE dëshiron të krijojë, në vend që ta shtyjnë përpara

BE dëshiron të krijojë, në vend që ta shtyjnë përpara

"Ne mund ta bëjmë këtë!". Në fjalimin e saj për gjendjen e BE në kohërat e Coronas, Presidentja e Komisionit përdori tonin e duhur. Motoja duhet të jetë jo të heqësh dorë, por të shfrytëzosh shanset, thotë Bernd Riegert.

Kohë të jashtëzakonshme si pandemia kërkojnë fjalime të jashtëzakonshme, mund të ketë menduar Presidentja e Komisionit të BE Ursula von der Leyen. Fjalimi i saj i parë për gjendjen e BE ishte jashtëzakonisht i gjatë, dhe në disa pika jashtëzakonisht specifik. Dhe ai duhet të ngjallte një sasi të jashtëzakonshme besimi në këto kohë krize. Kriza si një mundësi ishte lajtmotivi i Presidentes së Komisionit, e cila ka qenë në detyrë që nga dhjetori.

Ursula von der Leyen vlerësoi aftësinë e ripërtërirë për të rezistuar të Bashkimit Evropian. Me të vërtetë, marrëveshja e arritur shpejt e vendeve anëtare të BE-së për një program të përbashkët rindërtimi të financuar nga borxhi është një arritje mahnitëse, me të vërtetë një revolucion mbi standardet e BE-së. Kur ka presion të mjaftueshëm, BE-ja mund të japë rezultate. 

Të dalësh më i fortë nga kriza

Tani është koha për ta përdorur këtë vrull, kërkoi von der Leyen. Ndryshimi që është i nevojshëm tani në ekonomi, në digjitalizim, në mbrojtjen e klimës dhe madje edhe në migrimin shumë të diskutueshëm, duhet të formësohet dhe nuk duhet të organizohet dhe të mos diktohet nga katastrofat.

Shuma e madhe e parave të papritura në fondin e ndërtimit, përdorimin i të cilave do ta bashkëvendosë Komisioni i BE në vitet e ardhshme, i jep Presidentes von der Leyen papritur shumë pushtet. Ajo dëshiron ta përdorë atë. E bëri këtë shumë të qartë në fjalën e saj. Ajo përmendi disa kushte specifike. Më shumë se një e treta e 750 miliardë eurove duhet të derdhen në investime për mbrojtjen e klimës. 20 përqind janë caktuar për zhvillimin e sovranitetit digjital në Evropë, d.m.th. ruajtjen dhe përpunimin e të dhënave në mënyrë të pavarur nga korporatat amerikane ose kineze. Në të njëjtën kohë, von der Leyen dëshiron të prezantojë një pagë minimale për të gjithë Evropën, të krijojë një bashkim shëndetësor me më shumë kompetenca për Brukselin dhe një identitet digjital të sigurt për çdo qytetar të BE.

Për të forcuar kohezionin në BE, Presidentja e Komisionit të BE iu referua kërcënimeve nga jashtë. Ajo kritikoi Rusinë, Kinën, Turqinë dhe këmbënguli për pavarësi, edhe përballë Shtëpisë së Bardhë, të cilën ajo e ndan në mënyrë të qartë nga pjesa tjetër e SHBA. Dallimi midis presidentit aktual të SHBA dhe saj? Për ta, nuk vlen"Evropa e para", por bashkëpunimi global si udhërrëfyes. Von der Leyen lë pak dyshime se kë do të dëshironte të shihte në Shtëpinë e Bardhë nga janari i ardhshëm për të ristartuar marrëdhëniet transatlantike. Përfundimi që nxjerr Presidentja e Komisionit nga sjellja e Presidentëve Trump, Bolsonaro dhe Putin në pandemi është i saktë: "Propagandë e lidhur me veten", dhe ajo nuk ndihmon. Prandaj, një Evropë gjeopolitikisht aktive duhet të udhëheqë, sepse të tjerët i kthejnë kurrizin botës.

Ato që vlejnë janë veprat

Për ta bërë këtë, BE i duhet më shumë unitet i brendshëm. Për këtë arsye, von der Leyen mbron vendimet e shumicës mbi çështjet e politikës së jashtme dhe respektimin e rreptë të shtetit ligjor në vendet e BE, edhe në Poloni. Ajo bën thirrje që të gjendet një kompromis përfundimisht mbi shpërndarjen e azilkërkuesve në BE. Britanikët von der Leyen thuajse i ka hequr nga lista. Një kujtesë e fundit për Boris Johnson që t'u përmbahet marrëveshjeve ekzistuese. Përkundrazi, ajo fokusohet në përparimet në Ballkanin Perëndimor dhe në partneritetin e dëshiruar me Afrikën.

Formësimi i botës së nesërme është qëllimi ambicioz i menaxheres së krizës von der Leyen, e cila nuk e zgjodhi këtë rol, por u detyrua nga pandemia. Fjalimi i saj ishte i përshtatshëm për sfidën. Ajo madje përdor një fjali që e ka kopjuar nga modeli i saj Angela Merkel: "Ne mund t'ia dalim mbanë", tha kancelarja në krizën e vitit 2015. "Ne mund ta bëjmë këtë," tha Ursula von der Leyen sot. Ajo vendos standarde jashtëzakonisht të larta. Tani ajo duhet të marrë vrull dhe të kërcejë./DW