Gjithçka që duhet të dimë për kefirin

Gjithçka që duhet të dimë për kefirin

Një ushqim antik me origjinë nga kaukazi por që po përdoret gjithnjës e më shumë në gjithë botën dhe bëhet fjalë për kefirin, një probiotik me mjaft veti të shëndetshme, sidomos për sistemin imunitar.

Ajo është një pije me bazë qumështin e fermentuar, qoftë prej dele apo prej dhie. Mjaft i ngjashëm me kosin, por më i lehtë në acide dhe freskues. Kefiri tradicional përgatitet duke bashkuar në qumësht kokrat e kefirit, përbërë nga përzierja e mikroorganizmave. Por mund të përgatitet dhe me ujë në një version të përshtatshëm për vegjetarianët dhe intolerantët ndaj laktozës.

Edhe pse duket si kos, kefiri është rezultat i veprimit të llojeve të ndryshme të baktereve dhe majave dhe për këtë arsye është shumë më aktiv në veprimin e tij të ri-balancimin në florën e zorrëve bakteriale. Ajo gjithashtu ka pak kalori dhe ka një përqendrim të veçantë të vitaminave B dhe acidit folik. Veprimtaria e tij në florën e zorrëve bakteriale e bën atë një aleat i fuqishëm të sistemit imunitar.

Kefiri është gjithashtu një ndihmë e vlefshme për të lehtësuar tretjen, dhe për të kontrolluar sasinë e kolesterolit “të keq” në gjak.

Duke qenë se favorizon rregullsinë e zorrëve, kefir është gjithashtu një ushqim që ndihmon në “zbrazjen” e stomakut dhe na jep një bark të sheshtë dhe një bel të hollë. Prandaj, është një ushqim i shkëlqyer që nuk duhet humbur, nëse ndjekim një dietë pastrimi dhe detoksifikimi. Kefir është shumë e pasur me minerale, duke përfshirë kalcium, magnez, fosfor dhe zink, dhe disa aminoacidet.

Kefiri mund të blihet i gatshëm ose të përgatitet në shtëpi, në mënyrë që të jetë gjithmonë i freskët: 2 lugë kokra kefiri (rreth 50 gramë), për përzierje në një gjysmë litër qumësht në temperaturë dhome në një enë qelqi me kapak dhe e mbani në temperaturën e dhomës. Në verë, është më mirë të ruhet në frigorifer.

Lëreni për të pushuar për 48 orë, duke e përzierë herë pas here. Kur të nisni të konsumoni kefir për herë të parë është mirë për të filluar me dozë të vogël për të parë efektin që ka në fizik, duke kontrolluar se nuk ka efekte anësore: Ajo fillon me një lugë disa ditë deri në një ose dy gota.