Çfarë fiton Rusia duke ndërhyrë në zgjedhjet amerikane

Çfarë fiton Rusia duke ndërhyrë në zgjedhjet amerikane

Shkruan: Janusz Bugajski

Ndërhyrja në zgjedhje e Moskës nuk është thjesht një sulm ndaj demokracisë, por është një mjet për të dobësuar rolin global të Shteteve të Bashkuara. Agjencitë e inteligjencës ruse janë të përfshira në ofensivat dezinformuese të hartuara për të shfrytëzuar përçarjet në shoqërinë amerikane dhe përshkruajnë SHBA-në si një fuqi të sëmurë.

Kremlini favorizon rizgjedhjen e Presidentit Trump sepse ai shihet si një forcë përçarëse dhe një partner potencialisht i vlefshëm. Por edhe nëse i nominuari demokrat për president Joe Biden fiton presidencën, Moska do të promovojë konflikte të brendshme për të sfiduar legjitimitetin e zgjedhjeve.

Polarizimi midis republikanëve dhe demokratëve është aq i theksuar sa aktorët e huaj kanë hapësirë për të përhapur dezinformimin për të ndihmuar ose dëmtuar cilindo kandidat presidencial. Partizaniteti pasqyrohet në një elektorat thellësisht të ndarë, i cili është i ndjeshëm ndaj një sërë teorish konspirative. Kjo është bërë më e dukshme në popullaritetin e lëvizjes Qanon, që të kujton akuzat e magjisë mesjetare.

Dezinformimi nuk është qëllim në vetvete. Shërben të paktën tre qëllime strategjike për Kremlinin. Së pari, Moska kërkon të diskreditojë demokracinë si një sistem dështues dhe mashtrues. Ai nxjerr në pah manipulime të vërteta ose të pretenduara të zgjedhjeve, shtypjen e votuesve, paragjykimet e medias dhe çfarëdo lloj polemikash të tjera të shfrytëzueshme.

Mund të përfshijë gjithashtu masa më aktive duke hakuar ose trilluar email-a ose mesazhe të tjera në momente të përshtatshme, siç dëshmohet gjatë fushatës zgjedhore 2016. Për disa muaj, inteligjenca ruse duket se ka furnizuar këshilltarët dhe aleatët e Trumpit me dezinformata për të shpifur ndaj Biden dhe familjes së tij.

Ndryshe nga epoka komuniste, Moska nuk trumbeton më sistemin e saj si idilik, por kërkon të zgjerojë çarjet në demokracitë perëndimore, në mënyrë që ato të mos shihen si modele globale. Sistemet demokratike mund të denigrohen si fasada të racizmit, ksenofobisë dhe ndarjes së klasave. SHBA portretizohet si me fraktura të papajtueshme shoqërore, pavarësisht nga klasa, pasuria, etnia, ngjyra, feja, rajoni ose identiteti seksual dhe me përçarje të thella midis shteteve "të kuqe" dhe "blu" që asnjë administratë nuk do të jetë në gjendje ta kapërcejë .

Një synim i dytë i Kremlinit është të diskreditojë zyrtarët amerikanë si hipokritë për kritikat e goditjeve ndaj disidencës dhe abuzimeve të tjera të të drejtave civile në vendet autoritare. Qeveria e Rusisë kënaqet në portretizimin e Amerikës si një vend në prag të luftës civile dhe kolapsit të afërt, duke justifikuar kështu trajtimin e vet gjoja të suksesshëm të opozitës së brendshme që siguron stabilitetin.

E treta, dhe më kritikja, Moska kërkon të zvogëlojë rolin global të Amerikës jo vetëm si fener i lirisë por edhe si një aleat i besuar. Trazirat e brendshme dhe keqtrajtimi i pandemisë gjoja nënvizojnë se Uashingtoni është një fuqi e zbehur dhe do të jetë shumë e preokupuar me probleme të brendshme për të ndihmuar cilindo nga aleatët e tij në një kohë krize. Portrete të tilla gjithashtu ndikojnë në ndjenjat në rritje të publikut që Uashingtoni duhet të zvogëlojë përfshirjen e tij globale për të rindërtuar ekonominë e SHBA.

Qëllimi i Moskës është të kufizojë SHBA-në në hemisferën e saj, të pakësojë aleancat e saj ndërkombëtare dhe të lejojë shtetet autoritare që të gdhendin pjesën tjetër të botës në sfera të ndikimit. Presidenti rus Vladimir Putin llogarit që nëse Trump rizgjidhet, ai do të ndihej më i papërmbajtur në zbatimin e versionit të tij të "Amerikës së pari". Duke mos u varur më nga Kongresi për mbijetesën e tij politike, Trump do të kishte një dorë më të lirë për të shpërfillur republikanët dhe ekipin e tij të sigurisë kombëtare, i cili ka mbajtur një orientim pro-NATO-s.

Idealisht për Moskën, një skenar i tillë mund të rezultojë në zvogëlimin e rolit të Amerikës në institucionet perëndimore, largimin e të gjithë trupave amerikane nga Evropa, heqjen e sanksioneve ekonomike për pushtimin e Rusisë në Ukrainë, krijimin e një partneriteti strategjik me Putin, dhe madje sakrifikimin e pjesës më të madhe të Evropës Juglindore ndaj Moskës në një pazar të ri të madh si Jalta.

Një fitore e Biden është më pak e mirëpritur në Moskë sepse do të përqendronte Uashingtonin në intensifikimin e bashkëpunimit transatlantik dhe mund të parashikonte një politikë më të ashpër ndaj Rusisë, duke përfshirë një shtytje strategjike më intensive për sulmet e saj të vazhdueshme ndaj shteteve fqinje.

Biden gjithashtu mund të përfitojë nga zotimet për të reformuar institucionet e zbatimit të ligjit të Amerikës duke ndjekur një fushatë më të gjerë në mbështetje të lirisë dhe barazisë etnike. Kjo do të nënkuptojë vëmendje më të madhe ndaj nënshtrimit të Moskës ndaj kundërshtarëve politikë dhe kombeve të shumta që janë të burgosur politikisht në Federatën Ruse.