Kjo është gjendja tinëzare e trupit që vret shumë më shumë se koronavirusi

Kjo është gjendja tinëzare e trupit që vret shumë më shumë se koronavirusi

Trupit i duhet pak kolesterol, përfshirë LDL i ashtuquajtur kolesterol i keq, për të funksionuar si duhet. Por nëse nivelet e kolesterolit LDL janë shumë të larta, kjo mund të rrisë rrezikun e problemeve serioze shëndetësore.

Sëmundja kardiovaskulare është shkaku kryesor i vdekjeve në të gjithë botën, dhe deri në vitin 2030 ky numër pritet të rritet nga 17.5 milionë aktualë në 23 milionë. Në Evropë, rreth 4 milionë njerëz vdesin çdo vit nga sëmundje kardiovaskulare, ose 45% e të gjitha vdekjeve. Fakti i favorshëm është se shumica e sëmundjeve kardiovaskulare mund të parandalohen duke shmangur faktorët e rrezikut, të tilla si pirja e duhanit, dieta e papërshtatshme dhe aktiviteti i pamjaftueshëm fizik, deri në 80% të vdekjeve të parakohshme. Kolesteroli shpesh ngrihet në sfondin e sëmundjes së zemrës.

Kolesteroli LDL, i ashtuquajturi kolesteroli i keq është një lipoproteinë me densitet të ulët. Është e nevojshme për zhvillimin e shëndetshëm të qelizave në trup, por nëse është i ngritur, është shkaku i depozitimit të dhjamit brenda kapilarëve dhe arterieve, të cilat mund të shkaktojnë sulme në zemër dhe goditje në tru.

HDL, i ashtuquajturi kolesteroli i mirë është një lipoproteinë me dendësi të lartë. Lidhet me kolesterolin dhe parandalon akumulimin e yndyrës në enët e gjakut. Zvogëlon mundësinë e sulmit në zemër dhe goditjes në tru.

Trigliceridet janë yndyra, përbërje alkoolike të glicerinës dhe acideve yndyrore. Gëlltiten përmes ushqimit, por ruhen edhe në qelizat dhjamore të trupit.

Kolesteroli shprehet në njësi ndërkombëtare mmol / l (millimol për litër). Vlerat e rekomanduara të kolesterolit total kanë ndryshuar gjatë historisë, kështu që dikur vlera deri në 7 mmol / L konsiderohej e shëndetshme, ndërsa sot kufiri i sipërm i kolesterolit total është 5 mmol / L.

Vlerat aktuale janë të vlefshme:

Gratë - kolesterol total 1,2 mmol / l; Kolesteroli LDL

Kolesteroli total i meshkujve 1.0 mmol / l; Kolesteroli LDL

Në shumicën e rasteve, kolesteroli i ngritur është një problem "i heshtur". Zakonisht nuk shkakton asnjë simptomë. Shumë njerëz as nuk e kuptojnë se kanë kolesterol të lartë derisa të zhvillojnë komplikime serioze, të tilla si një sulm në zemër ose tru. Kjo është arsyeja pse është e rëndësishme që të bëni një test rutinë të gjakut. Zemra nuk merr oksigjen të mjaftueshëm kur depozitat yndyrore depozitohen në enët e gjakut pasi që rrjedha e gjakut nëpër arterie është e dëmtuar. Një sulm ishemik kalimtar është shumë i ngjashëm me një sulm në tru, por shumë më i butë dhe shkaktohet nga kolesteroli i ngritur.

Simptomat e një sulmi ishemik janë:

Marramendje

Problemet e bilancit

Mpirje në njërën anë të trupit

Humbja e përkohshme e shikimit

Goditje në tru