Disa këshilla të mrekullueshme që ju ndihmojnë ta mbani lëkurën të re

Disa këshilla të mrekullueshme që ju ndihmojnë ta mbani lëkurën të re

po kujdeseni për organin më të madh të trupit: për lëkurën tuaj? Lëkura është me rëndësi jetike. Kryen shumë funksione që janë thelbësore për shëndetin dhe mirëqenien e trupit, si mbrojtja e organeve të brendshme dhe rregullimi i temperaturës.

1. Kontrolloni ekspozimin ndaj diellit.

Faktori i vetëm më i madh që mund të kontrolloni në pamjen e lëkurës tuaj është ekspozimi në diell. Rrezatimi ultraviolet (UV) nga dielli mund të depërtojë në lëkurë duke shkaktuar dëme. Kjo mund të çojë në probleme si rrudhat, njollat e mëlçisë, trashja e lëkurës dhe mund të shkaktojë të dyja tumoret: beninje (jo kanceroze) dhe malinje (kanceroze) të lëkurës. Merrni këto hapa për të mbrojtur lëkurën tuaj nga dëmtimi i diellit. Përdorni një krem dielli me një faktor mbrojtjeje nga dielli (SPF) 15 ose më i lartë. Dhe mos harroni të mbroni buzët, përdorni balsamin e buzëve me mbrojtje SPF.

2. Kufizoni diellin e mesditës.

Kufizoni kohën e kaluar jashtë kur dielli është në kulmin e tij, zakonisht ndërmjet orës 10 të mëngjesit dhe 4 të pasdites.

3. Vishni rroba mbrojtëse.

Përdorni kapele të holla të gjera dhe syze dielli me mbrojtje ultraviolet. Një bluzë e lagur në plazh nuk ofron asnjë mbrojtje nga UV.

4. Mos merrni ngjyrë me qëllim.

Nuk ka diçka të tillë si një “bazë” e shëndetshme. Bëni kujdes kur doni të merrni atë ngjyrën e çokollatës, sepse rrezet e diellit jo vetëm që rrisin rrezikun për kancer të lëkurës, por përfundimisht mund ta bëjnë atë me rrudha.

5. Shmangni zakonin

Një tjetër hap i rëndësishëm për ta mbajtur lëkurën të shëndetshme dhe të re është eliminimi i duhanit. Pirja e duhanit mund të shkaktojë njolla në lëkurë dhe rrudha të parakohshme.

6. Qëndroni të hidratuar.

Mbajeni lëkurën të lagur për të zvogëluar rrudhat e imëta dhe për të parandaluar plasaritjen e lëkurës. Kufizoni dushet jo më shumë se pesë deri në 10 minuta, dhe përdorni ujë të ngrohtë në vend të ujit të nxehtë. Uji i nxehtë largon më shpejt vajrat natyralë nga lëkura.

7. Hidratues menjëherë pas dushit

Ndërsa jeni në dush, zgjidhni një sapun të butë pa aromë që hidraton. Pasi të keni mbaruar, lëkurën pastrojeni me një peshqir. Pastaj, brenda tre minutave, aplikoni një hidratues. Ai funksionon më mirë kur lëkura është akoma e lagur.

8. Mbani një dietë të shëndetshme dhe pini ujë.

Hani shëndetshëm dhe qëndroni të hidratuar. Pirja e sasive të mjaftueshme të lëngjeve dhe marrja e ushqimit të duhur (të pasura me antioksidantë) gjithashtu ndihmon në mbajtjen e lëkurës të hidratuar dhe të shëndetshme.