Turqia do të hapë kështjellën e vjetër 2.900 vjeçare për turistët

Turqia do të hapë kështjellën e vjetër 2.900 vjeçare për turistët

Kalaja Altintepe në lindje të Turqisë do të shërbejë si park arkeologjik pas përfundimit të punimeve gërmuese.

Turistët që vizitojnë Turqinë lindore tani do të jenë në gjendje të shëtisin nëpër rrënojat 2.900-vjeçare të Kalasë Altintepe, raporton Anadolu Agency.

E vendosur në provincën Erzincan në Rrugën historike të Mëndafshit, kalaja është një nga vendbanimet më të rëndësishme të periudhës Urartu dhe një qendër e rëndësishme e Perandorisë Romake Lindore, e njohur gjithashtu si Perandoria Bizantine.

Tani është vendosur që të shërbejë si një park arkeologjik pasi përfundimit të punimeve të gërmimit. Ajo u ndërtua gjatë periudhës së Mbretërisë Urartu dhe është hapësira e qindra objekteve historike dhe rrënojave të strukturave të ngritura në vitet 850-590 para Krishtit.

Gërmimet të cilat po kryhen nga Ministria e Kulturës dhe Turizmit dhe Universiteti Ataturk, filluan në vitin 2003 dhe përfunduan në vitin 2019.

Mehmet Karaosmanoglu, kreu i Departamentit të Arkeologjisë në Universitetin Ataturk, për AA tha se ndërtesat e qerpikëve nga periudha Urartu u shkatërruan për shkak të tërmeteve në rajon.

"Salla e pritjes në kështjellë, që i përket periudhës Urartu, është ekzemplari më i madh dhe i vetëm i këtij lloji që janë gjetur në Anadoll deri më tani", tha Karaosmanoglu.

Tre varre u gjetën në pjesën jugore të vendit, tha ai, duke shtuar se sarkofagët që ato përmbanin ishin ekzemplarët e vetëm dhe më të bukur nga Mbretëria Urartu.

Arda Heb, drejtori krahinor i kulturës dhe turizmit, theksoi se artefaktet e gjetura në gërmime kontribuan në arkeologjinë e Anadollit dhe u konsideruan si ekzemplarë të rëndësishëm të kulturës që ata përfaqësojnë.

Ai tha se projekti i parkut arkeologjik ishte aprovuar nga Ministria e Kulturës dhe Turizmit.

"Projekti ynë përbëhet nga tre faza. Në fazën e parë u hoqën këmbët e varreve mbretërore, muret e kufirit të jashtëm u mbajtën dhe u bënë evakuime të përbashkëta. Ne vazhdojmë përpjekjet tona për të krijuar platforma shikimi, kafene dhe zona ku mund të presim mysafirët tanë", shtoi ai.