Këto 7 veprime të grave shtatzëna, dëmtojnë foshnjën

Këto 7 veprime të grave shtatzëna, dëmtojnë foshnjën

Ka kaq shumë këshilla që ju jepen ngave shtatzëna, sa është vërtet e vështirë çfarë të zgjedhësh të besosh dhe çfarë jo. Në këtë artikull, ne dëshirojmë t’ju tregojmë se cilat janë veprimet dhe sjelljet e gabuara të një gruaje shtatzënë, që ndikojnë për keq në foshnjën e tyre.

1. Çlodhja në një vaskë të nxehtë ose sauna

Nxehtësia ekstreme në një sauna ose një banjë është një shqetësim i madh gjatë shtatzënësisë. Mund të jetë relaksuese, por nuk është e mirë për foshnjat tuaja sepse ato nuk mund të rregullojnë temperaturën e trupit ndërsa janë në barkun tuaj. Disa studime sugjerojnë gjithashtu që nxehtësia e një saune mund të çojë në komplikime serioze në trurin dhe palcën kurrizore të fëmijës.

Çfarë duhet të bëni:

Mos e ngrohni shumë ujin dhe mos qëndroni më shumë se 10 minuta në një banjë të nxehtë.

Bëni banjë me ujë të vakët.

Konsultohuni me mjekun tuaj, dhe nëse ai thotë se është në rregull për ju, thjesht kufizoni kohën që kaloni në saunë.

2. Po hani shumë sheqer

Një studim tregoi se nënat që konsumuan sasi të larta të sheqerit gjatë shtatzënisë kishin fëmijë me probleme të aftësive të të mësuarit dhe kujtesës. E njëjta gjë vlen edhe për zëvendësuesit e sheqerit.

Çfarë duhet të bëni:

Hani më shumë fruta, në vend të ëmbëlsirave.

Reduktoni konsumin e pijeve me gaz.

3. Zënkat dhe bërtitja

Zënkat shkaktojnë ankth dhe depresion, dhe kjo mund të dëmtojë foshnjën tuaj, veçanërisht sistemin imunitar dhe trurin e tij. Përveç kësaj, bërtitja mund të jetë e keqe për nënën. Mund të çojë në dhimbje koke, të përziera dhe probleme me gjumin.

Çfarë duhet të bëni:

Pusho më shumë.

Flini mjaftueshëm.

Meditoni

Bëni një shëtitje dhe thithni ajër të pastër.

4. Qarja

Të qash gjatë shtatzënisë është normale sepse mund të bëhesh më emocionale. Por mund të jetë problem nëse ju vëreni simptoma të tilla si, humbja e oreksit, ndjenja e fajit, gjumi i tepërt dhe humbja e interesit për çdo aktivitet. Këto simptoma mund të jenë një shenjë depresioni që më vonë mund të çojë në pasoja më serioze.

Çfarë duhet të bëni:

Nëse simptomat zgjasin më shumë se 2 javë, flisni me mjekun tuaj.

Gjeni një mbështetje, provoni të flisni me nënat e tjera ose gratë shtatzëna.

5. Probleme me gjumin

Sipas studiuesve, 78% e grave raportojnë gjumë më të shqetësuar gjatë shtatzënisë sesa zakonisht. Kjo humbje e gjumit mund të shkaktojë humor të keq dhe të përziera.

Çfarë duhet të bëni:

Planifikoni orarin tuaj të gjumit.

Mundohuni të ushtroni për të paktën 30 minuta në ditë.

Pini shumë lëngje gjatë ditës.

Nëse nuk mund të flini, mos e detyroni veten, përpiquni të lexoni një libër të bukur, por mos jini aktive.

Konsultohuni me mjekun tuaj se cili pozicion është më i miri për të fjetur.

6. Pasja e një mënyre jetese joaktive dhe ushqyerja e tepër

Shtimi i peshës gjatë shtatzënisë mund të çojë në komplikime të lindjes, rritjes së fetusit dhe ruajtjen e peshës së nënës pas lindjes së foshnjës. Për më tepër, kjo mund të rrisë rrezikun për mbipeshë, për fëmijën.

Çfarë duhet të bëni:

Mjekët rekomandojnë afërsisht 30 minuta stërvitje për gratë shtatzëna të shëndetshme, shumicën e ditëve të javës.

Mos harroni të ecni. Kjo do t’ju mbajë në formë dhe truri juaj do të marrë oksigjen, i cili është i rëndësishëm për shëndetin tuaj mendor.

Mbani nën kontroll dietën tuaj. Normalisht, një grua duhet të marrë 2000 kalori në ditë dhe nuk ka nevojë të ndryshojë këtë sasi në 6 muajt e parë të shtatzënisë. Por në tremujorin e fundit, duhet të merrni 200 kalori shtesë çdo ditë.

7. Pirja e tepërt e kafeinës

Kur pini kafe, duhet të mbani mend gjithmonë se kafeina kalon placentën dhe hyn në qarkullimin e gjakut të foshnjës tuaj. Studimet gjithashtu zbuluan se konsumi i tepërt ditor i kafeinës mund të ndikojë negativisht në fetus. Në veçanti, gratë shtatzëna që pinë 8 ose më shumë filxhanë kafe në ditë mund të kenë një rrezik më të lartë të lindjes së foshnjës.

Çfarë duhet të bëni:

Është më mirë të kujdeseni për ushqimin tuaj dhe të zvogëloni konsumin e kafesë. Prandaj, 1 deri në 2 filxhanë kafe në ditë janë në rregull.