Mjetet informative ruse përgatisin qytetarët për luftë eventuale në Ukrainë

Mjetet informative ruse përgatisin qytetarët për luftë eventuale në Ukrainë

Situata është rënduar me shpejtësi, por problemi qëndron në atë se edhe pse ne dimë shumë, ne, megjithatë, nuk e dimë se sa dime, ndërkohë që ne nuk jemi vetëm në mjegull, por edhe në zhurmë.

Ndërsa në Moskë ditëve të fundit ke hapur televizionin, pothuajse çdo herë ke dëgjuar lajme për Ukrainën. Ukraina ishte gjithashtu një temë kryesore në programet e revistave të së dielës që merreshin me lajmet e javës së kaluar.

Më i popullarizuari prej tyre, Vesti Nedeli i Dmitry Kisisov, shpesh i quajtur propagandisti kryesor, kaloi gjysmën e parë të temës dhe kishte kohë për të krahasuar, mes tjerash, Ukrainën me Gjermaninë Naziste.

Në të njëjtën kohë, Rusia ka vazhduar të përqendrojë forcat e saj në kufijtë lindorë dhe veriorë të Ukrainës dhe në Krime që ka okupuar nga Ukraina.

Shumica e ekspertëve mendojnë se Rusia kryesisht po përpiqet të bëjë presion mbi Ukrainën, e cila ka forcuar linjën e saj, për të dërguar sinjale në Perëndim dhe për të provuar administratën e re të SHBA.

Javën e kaluar, megjithatë, zërat e atyre që parashikonin luftën u forcuan dhe, në të njëjtën kohë, shumë që qetësuan situatën filluan të shtonin rezerva në komentet e tyre.

Problemi, natyrisht, është se ndonëse ne dimë shumë, nuk dimë sa dimë. Ne nuk jemi vetëm në mjegull, por edhe në zhurmë.

Dimë se deri më tani, Rusia ka dashur të mbajë luftën në Ukrainën lindore si një plagë e hapur të Ukrainës duke mos bashkuar të ashtuquajturat zona rebele që janë plotësisht të varura nga Rusia. Ne nuk e dimë nëse ka pasur ndonjë ndryshim këtu.

Ne e dimë se Rusia nuk ka qenë në gjendje të zgjidhë problemin e ujit të Krimesë, i cili filloi me Ukrainën që ndërpreu ujërat pas okupimit. Përpjekja e Rusisë për të marrë tokë shtesë për ujë ka dalë në shesh rregullisht, por ne e dimë se tani Rusia ka rritur trupat e saj në Krime dhe po flet vetë për kërcënimin e luftës.

Ne e dimë që Bjellorusia është bërë një kërcënim i ri për Ukrainën.

Ne e dimë që Ukraina i ka kërkuar Perëndimit mbështetje dhe Perëndimi e ka premtuar atë, por nuk e dimë se çfarë do të thotë kjo në praktikë.

Ne e dimë se shumica e rusëve tani nuk janë entuziastë për aventurat e politikës së jashtme dhe se entuziazmi pas pushtimit të Krimesë nuk është i lehtë për t'u përsëritur.

Sidoqoftë, ne nuk e dimë se kë po dëgjon presidenti rus Vladimir Putin dhe si e justifikojnë pozicionin e tyre. Ne e dimë atë që përfaqësuesit rusë po i thonë publikut, por nuk e dimë sa do të jetë e dobishme.

Megjithatë, është akoma e vështirë të thuash nëse është hapur lufta, mëse po, ku dhe çfarë lloj lufte të hapur pret.

Sidoqoftë, nëse fillon një luftë e tillë, të paktën fronti i shtëpisë ruse është përgatitur me kujdes.

Autor: Jussi Niemeläinen