Çfarë është aluloza në ushqimet që konsumojmë?

Çfarë është aluloza në ushqimet që konsumojmë?

Aluloza është një sheqer i thjeshtë që gjendet natyrshëm në sasi të vogla në ushqime të caktuara si gruri, fiqtë, rrushi, sheqer kafe, shurupi i panjës.

Ky ëmbëlsues ka dalë në treg në vitin 2015 dhe ka arritur një popullaritet të madh, pasi ka 90 për qind më pak kalori sesa sheqeri i rregullt.

Dietologia Joan Salge Blake, një profesoreshë e të ushqyerit klinik në Universitetin e Bostonit, thotë se përveç se përmban një sasi shumë të vogël kalorish, efekti i alulozës në sheqerin në gjak është minimal, kështu që mund të jetë e dobishme për personat me diabet.

Në prill 2019, Administrata e Ushqimit dhe Barnave (FDA) lëshoi udhëzime që aluloza do të vazhdonte të llogaritej në kaloritë totale në ushqim, por agjencia do t'u lejonte prodhuesve të "ushtronin diskrecionin për të lejuar përdorimin e një numri të kalorive të rishikuar, më të ulët".

Kjo do të thotë që prodhuesit tani u lejohet të përdorin 0.4 kalori për gram alulozë kur përcaktojnë numrin e kalorive që rrjedhin nga aluloza. Para kësaj, aludimi llogaritej si katër kalori për gram ëmbëlsues, që është i njëjti numër i kalorive që ka sheqeri i zakonshëm.

"Për shkak se trupat tanë reagojnë ndryshe ndaj alulozës sesa sheqeri i rregullt, FDA ka vendosur ta përjashtojë atë nga deklarata e sheqerit", shpjegon Sara Marjoram, një dietologe e regjistruar nga Atlanta.

"Shkenca kohët e fundit ka zbuluar mënyra për të prodhuar alulozë në një shkallë më të gjerë përmes procesit të përpunimit të misrit. Shija e saj është e ngjashme me sheqerin dhe mund të përdoret në produkte të pjekura, të ngrira ose të lëngshme për të arritur ëmbëlsinë e tyre,” shton ajo.

Ekzistojnë lloje të ndryshme të sheqernave, të cilat përfshijnë monosakaride, disakaride dhe oligosakaride. Dietologia Stephanie Ambrose thotë se monosakaridet janë sheqernat e thjeshtë, që përfshijnë glukozë, fruktozë dhe galaktozë.

“Sheqeri i zakonshëm përbëhet nga glukoza dhe fruktoza. Kur kombinohen dy monosakaride, formohet një disakarid. Aluloza, si një sheqer i thjeshtë, është një alternativë e shkëlqyeshme për individët që po përpiqen të humbin peshë dhe të ushqehen më shëndetshëm", tha Ambrose.

Aluloza është në listën e ushqimeve të FDA-së që zakonisht njihen si të sigurta, një etiketë e njohur me shkurtesën GRAS. Kjo do të thotë që përbërësi është i sigurt në kushtet e përdorimit të synuar, por, thonë ekspertët, kjo nuk do të thotë që nuk duhet të keni kujdes kur e konsumoni.

"Kaloritë shtohen shpejt nëse përdorni sheqer të rregullt, që do të thotë se mund të zvogëloni ndjeshëm marrjen e kalorive duke zëvendësuar sheqerin e rregullt me alulozë. Nuk shkakton prishjen e dhëmbëve, i cili është një problem që ndodh me përdorimin e lartë të sheqerit te fëmijët dhe të rriturit”, tha Ambrose.