Kosova duhet të hap përfaqësi diplomatike në Poloni
Rtklive
   Analiza & Opinione

Kosova duhet të hap përfaqësi diplomatike në Poloni

Shkruan Haxhi Dulla kryetar i Shoqatës Polako Kosovare KosPol

Situata ekonomike në Kosovë detyrojnë  të rinjtë produktivë për të migruar në Evropën Perëndimore.Rruga e zgjedhur nga të rinjtë nuk është gjithmonë e sigurt.  Siç e dini, qytetarët e Kosovës janë të vetmit që kanë nevojë për vizë për të shkuar në BE atje, ku ata shohin shpresë për një të ardhme më të mirë për veten dhe familjen e tyre.
Kjo shpresë shpesh rezulton të jetë rruga e gabuar drejt suksesit.

Siç e dini, Polonia ishte një nga vendet e para që njohu pavarësinë e Republikës së Kosovës, por deri më tani në këtë vend, Kosova nuk ka përfaqesi diplomatike kur dihet se kjo qon në ndërtimin më të shpejtë të urave  miqësore, kulturore, administrative e biznesore ndërmjet dy vendeve.

Polonia është një vend i madh me mbi 38 milion banorë.  Shtetasit kosovarë që jetojnë ose punojnë në këtë vend janë të detyruar të udhëtojnë më shumë se 500 km për të arritur në objektin më të afërt të ambasadës së Kosovës, në mënyrë që të zgjidhin çështjet zyrtare që lidhen me shtetin e Kosovës.  Misioni më i afërt diplomatik i Republikës së Kosovës është në 
Republikën Çeke
(Pragë, Misioni diplomatik i Kosovës gjithashtu përgjegjës për Poloninë)
ose tjetra  Berlin (gjithashtu 500 km nga Varshava).

Shoqata Poloni-Kosovë   KosPol, është e vetmja organizatë joqeveritare që bashkon qytetarët e të dy vendeve, është e regjistruar, dhe është përgjegjëse për aktivitetin e saj para ligjit polak.
Deri më tani, Shoqata ka patur mbështetje shumë të vogël (apo fare) nga institucionet kosovare.  

Problemi që më obligon të shkruaj  është fenomeni  i cekur lartë, ai vizave.

Prej disa kohësh, shumë nga bashkatdhetarët tanë (kosovarët) shkruajnë  në adresën e Shoqatës ose FB duke kërkuar këshilla ose ndihmë.
Rezulton se ata erdhën në Poloni në bazë të një vizë të dërguar nga ndërmarrjet polake të biznesit, kryesisht në fushën e ndërtimit. Këto viza janë të vlefshme për një vit dhe para kësaj, punëmarrsi u paguan punëdhënësit një shumë parash prej 2-3 mijë € minim.

Shumë nga këta punëtorë kanë për qëllim të largohen nga një vend tjetër përmes Polonisë.  Shumë prej tyre nuk punuan në Poloni as edhe një ditë dhe menjëherë u përpoqën të shkonin në Gjermani ose në vendet e tjera të BE-së.
Viza polake e punës është e vlefshme vetëm në Poloni dhe jo në vendet e tjera të Shengenit.

Dhe këtu fillon problemi. 
Shumë prej tyre gjatë vitit nuk punojnë fare 
në Poloni dhe as në vendet e tjera të Schengenit (ose punojnë në mënyrë të paligjshme). Por kur nje viti viza duhet të zgjatet, lind një problem.  
Ju nuk mund ta vazhdoni vizën tuaj nëse jeni në një vend, ku keni një vizë pune, nuk paguani taksa dhe detyrime të tjera ndaj shtetit.

Punëdhënësi (Jo vetëm kompanitë polake, por edhe disa nga vendet e Ballkanit) shpesh dështon të paguajë detyrimet e punonjësit ndaj shtetit dhe shteti nuk  ia zgjat vizën. 
Në këtë mënyrë, punonjësi nuk e mendon atë për një vit dhe kur vjen koha për të zgjatur vizën, ai i drejtohet kompanisë me të cilën ka firmosur.  Por ndermarrja e punës nuk ekziston më ose e ka ndërprerë biznesin e saj.

Shumë prej tyre mbesin në rrugë pa burime financiare,
 pa shëndet dhe pa mundësinë e kthimit në vendin e tyre të lindjes.

Rasti më i fundit ndodhi dy ditë më parë, kur një tjetër bashkatdhetar i yni të nesërmen e mbërritjes së tij në bazë të një vize të tillë pune, ai erdhi në Poloni dhe të nesërmen iu desh të paraqitej në spital ku kishte kancer malinj dhe kishte nevojë për një operacion të menjëhershëm, për të cilin spitali nuk pranonte sepse sigurimi shëndetësor i Kosovës nuk njihet në Poloni.
Në ndërkohë, unë do të shkruaj për fatin e qytetarit tonë...

Në emrin tim dhe në emër të Shoqatës së KosPol, u bëj thirrje qytetarëve të Kosovës, veçanërisht atyre në moshë të re, që të mos bëhen viktima të mashtrimeve të tilla të vizave.


MË SHUME NGA    Analiza & Opinione