Artisti kinez që zotëronte ngjyrat

Artisti kinez që zotëronte ngjyrat

Zao Wou-ki meriton dafinën e artistëve më të njohur kinezë në botën e sotme. I lindur në Pekin më 1921 në një familje të pasur, Zao studioi në Hangzhou me mësues të tillë si Ling Fengmian dhe Wu Dayu, këta të fundit u trajnuan në ’Cole des Beaux-Arts të Parisit.

Ai mori njohjen në vend si një artist i ri kinez para se të transferohej në Francë më 1951, ku do të bëhej qytetar i natyralizuar dhe do të kalonte pjesën e mbetur të karrierës së tij të gjatë dhe të shquar.

Zao është i njohur për veprat e tij abstrakte në shkallë të gjerë, duke përzier një përdorim mjeshtëror të ngjyrave dhe kontrollin e fuqishëm të goditjeve të furçave.

Megjithëse mund të themi, sipas fjalëve të kritikut të artit të shekullit të VI, Xie He, se ai synon të shpalosë në pikturat e tij dinamike një lloj “rezonance shpirtërore”, do të ishte shumë e thjeshtë të thuash se vepra e Zaos përqendrohet rreth abstraksionit.

Nga vlerësimi i tij i hershëm i Impresionizmit dhe periudhës së Klee deri në periudhat e mëvonshme të orakullit dhe kaligrafisë, puna e Zao është plot me referenca specifike që e frymëzojnë atë.

Piktori krijoi me sukses një gjuhë universale përmes furçave të tij, tani njëzëri vlerësoi dhe arriti çmime monumentale në ankand vitet e fundit.