Trajnimi klasik dhe ndikimet perëndimore në art

Trajnimi klasik dhe ndikimet perëndimore në art

Lindur në vitin 1900, në provincën Guangzhou, piktori Lin Fengmian në moshën 19 vjeç nisi një udhëtim të gjatë në Perëndim për në Francë, ku filloi të studionte në Dijon dhe më vonë në Olecole des Beaux-Arts në Paris.

Megjithëse trajnimi i tij është klasik, lëvizjet e artit të tilla si Impresionizmi dhe Favizmi e ndikuan atë thellësisht. Lin u kthye në Kinë më 1926 dhe dha mësim në Pekin, Hangzhou dhe Shanghai para se të shkonte në Hong Kong, ku vdiq më 1997.

Në punën e tij, Lin Fengmian eksploroi që nga vitet ’30 sesi të kombinohen praktikat evropiane dhe kineze, duke eksperimentuar me perspektivën dhe ngjyrat. Kjo pasqyrohet në prezantimin e tij të punimeve nga Vincent van Gogh dhe Paul Cézanne për studentët e tij në Kinë.

As Lin nuk i shmanget frymëzimit klasik, siç janë porcelani Song Dynasty dhe pikturat primitive në shkëmb. Çështjet e përfaqësuara në veprat e tij të artit janë jashtëzakonisht të ndryshme dhe të gjithanshme, duke filluar nga personazhet e operës kineze në natyrën e vdekur dhe peizazhin.

Artisti kinez jetoi një jetë të gjatë, por lëvizëse, duke rezultuar në atë që shumë nga veprat e tij në letër ose kanavacë u shkatërruan gjatë jetës së tij. Disa nga studentët e tij të shquar përfshijnë Wu Guanzhong, Chu Teh-Chun dhe Zao Wou-ki.