Sa kohë duhet të bëni stërvitje që të jetoni më gjatë?

Sa kohë duhet të bëni stërvitje që të jetoni më gjatë?

Për të rritur shanset që të jetojmë më gjatë, duhet të bëjmë të paktën 7 mijë hapa në ditë ose të merremi me sporte të tilla si tenisi, çiklizmi, noti, vrapimi ose badmintoni.

Dy studime të cilat së bashku ndoqën më shumë se 10 mijë burra dhe gra që tregojnë se sasitë e duhura të aktivitetit fizik zvogëlojnë rrezikun e vdekjes së parakohshme deri në 70 përqind.

Shumë hulumtime tashmë sugjerojnë se njerëzit që merren me aktivitete sportive, jetojnë më gjatë sesa ata që nuk lëvizin shumë.

Një studim i vitit 2018 nga Qendrat për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve arriti në përfundimin se rreth 10 përqind e të gjitha vdekjeve në mesin e amerikanëve 40 deri në 70 vjeç janë rezultat i shumë pak ushtrimeve fizike.

Megjithatë, shkencëtarët ende nuk e kanë përcaktuar saktësisht se sa lëvizja mund të jetë e lidhur me jetëgjatësinë, shkruan Indianexpress, transmeton Klankosova.tv.

Ende nuk është e qartë nëse mund të teprojmë me stërvitjen, duke kontribuar potencialisht në një jetë më të shkurtër, këto çështje qëndrojnë në zemër të dy studimeve të reja, të cilat shikojnë lidhjet midis aktivitetit dhe jetëgjatësisë nga kënde të ndryshme.

“Kishte një pikë të zvogëlimit të kthimeve,” tha Amanda Paluch, një profesoreshë asistente e kinesiologjisë në Universitetin e Massachusetts Amherst, e cila drejtoi studimin e ri. Njerëzit që bëjnë më shumë se 10.000 hapa në ditë, madje edhe më shumë, rrallë i mbijetuan atyre që ndërmarrin të paktën 7000.

Ndryshe, studiuesit thonë se numërimi i hapave mund të funksionojë mirë për dikë që nuk ka kohë të mjaftueshme për stërvitje të gjata, ideja është që trupi të ketë sa më shumë lëvizje.