Bregu dhe Esocbar diskutojnë në SHBA për integrimin ekonomik të Ballkanit

Bregu dhe Esocbar diskutojnë në SHBA për integrimin ekonomik të Ballkanit

Sekretarja e Përgjithshme e Këshillit të Bashkëpunimit Rajonal (RCC), Majlinda Bregu u takua me zyrtarë të Departamentit Amerikan të Shtetit, përfshirë Zëvendës Ndihmës Sekretarin e Shtetit të SHBA dhe të dërguarin amerikan për Ballkanin Perëndimor, Gabriel Escobar dje në Uashington për të diskutuar bashkëpunimin rajonal, tregun e vetëm në rajon, bashkëpunimi i sigurisë dhe agjenda e gjelbër e Ballkanit Perëndimor.

Bregu theksoi rëndësinë e rolit të SHBA në Ballkanin Perëndimor dhe sinkronizoi politikën SHBA-BE në rajon, si dhe perspektivat e Ballkanit Perëndimor-BE. Ajo falënderoi të dërguarin Escobar për mbështetjen e tij në integrimin ekonomik rajonal dhe theksoi se RCC po pret një bashkëpunim më të ngushtë me SHBA në të ardhmen.

Më herët gjatë ditës Sekretarja e Përgjithshme Bregu mori pjesë në sesionin e punës të strategjisë të organizuar nga Qendra Evropiane e Këshillit Atlantik në Uashington, ku foli para auditorit të drejtpërdrejtë dhe online të anëtarëve të shquar të Departamentit Amerikan të Shtetit, Këshillit të Sigurisë Kombëtare, Dhomës së Përfaqësuesve të SHBA dhe anëtarët e komunitetit akademik mbi bashkëpunimin rajonal, perspektivën e Ballkanit Perëndimor-BE dhe perspektivën e një tregu gjithëpërfshirës në rajon, si dhe për çështje të ngutshme të sigurisë.

Ajo theksoi se sfidat kryesore me të cilat po ballafaqohet rajoni përfshijnë rrjedhjen e trurit, kërcënimet sociale dhe të sigurisë, mosbesimin ndaj institucioneve dhe procesin e integrimit evropian. Sesioni u moderua nga Jim O'Brien, Nënkryetar i Grupit Albright Stonebridge në ambientet e të cilit u mbajt seanca. Gjatë vizitës së saj zyrtare në Uashington këtë javë, zonja Bregu u takua me një sërë zyrtarësh amerikanë, përfaqësues të komunitetit akademik dhe media, organizoi një drekë me ambasadorët e rajonit dhe mbajti një leksion për studentët në Universitetin John Hopkins.