5 punët e shtëpisë që zvogëlojnë rrezikun e demencës
Sharr Travel

5 punët e shtëpisë që zvogëlojnë rrezikun e demencës

Demenca është një gjendje kronike e shëndetit mendor e diagnostikuar në miliona të rritur në të gjithë botën çdo vit dhe mund të ndikojë rëndë në jetën e përditshme të një personi.

Nuk ka asnjë mënyrë për të ndaluar përparimin e gjendjes dhe nuk mund të shërohet. Sidoqoftë, ekziston gjithmonë një mundësi për të zvogëluar rrezikun e infeksionit duke ndërmarrë disa veprime të vogla që në moshë të re, dhe mbajtja e aktivitetit fizik është një nga ato opsione.

Studimet tregojnë se qëndrimi aktiv, përfshirë bërjen e disa punëve të shtëpisë, mund të zvogëlojë rrezikun e zhvillimit të demencës më vonë në jetë.

Këtu janë disa punë shtëpiake që ndihmojnë në zvogëlimin e rrezikut të demencës, siç raportohet nga The Times of India:

Pastrim

Pastrimi i shtëpisë dhe hapësirës përreth jush mund të ndihmojë në zvogëlimin e stresit, ankthit dhe simptomave të depresionit. Pastrimi ndihmon në lëshimin e endorfinave në tru, ndryshon perceptimin e dhimbjes dhe ngjall një ndjenjë pozitive. Ndihmon gjithashtu në përmirësimin e përqendrimit dhe ngritjen e humorit, gjë që ndihmon në zvogëlimin e shanseve për zhvillimin e demencës me kalimin e kohës.

 Organizoni 

Studimet tregojnë se mbajtja e hapësirës tuaj pa rrëmujë mund të japë një ndjenjë të vetëkontrollit në mjedis dhe gjithashtu të lehtësojë stresin. Për njerëzit me demencë, heqja e pluhurit dhe rrëmujës mund të ndihmojë në përqendrimin dhe zvogëlimin e episodeve të ndryshimeve të humorit.

Gatim

Gatimi nuk është vetëm një punë shtëpie e rastësishme. Është një aktivitet stimulues i trurit, i cili ndihmon në mbajtjen e trurit tuaj të shëndetshëm. Ky aktivitet forcon lobet ballore të trurit dhe përmirëson të gjitha llojet e funksioneve që lidhen me të. Mësimi për barërat dhe erëzat mund të përmirësojë mprehtësinë shqisore dhe kujtesën. Mbi të gjitha, vëmendja ndaj recetës ndihmon në përmirësimin e vëmendjes dhe përmirësimin e performancës së trurit.

Punë kopshtarie

Kalimi i kohës në natyrë mund të ndihmojë në përtëritjen e mendjes, trupit dhe shpirtit tuaj. Kopshtaria ju ndihmon të lidheni me të tjerët dhe të zvogëloni nivelin tuaj të stresit. Promovon shëndetin mendor dhe ndihmon në zhvillimin e marrëdhënieve të shëndetshme me të tjerët. Për më tepër, të kalosh pak kohë në diell mund të përmirësojë gjendjen shpirtërore dhe të të bëjë të ndihesh i qetë.