Koha e duhur për fillimin e ushtrimeve pas lindjes me prerje cezariane

Koha e duhur për fillimin e ushtrimeve pas lindjes me prerje cezariane

Ushtrimi është një pjesë me të vërtetë e rëndësishme e rimëkëmbjes pas një operacioni cezarian.

Sidoqoftë, duhet të dini se kur saktësisht të filloni dhe çfarë ushtrimesh të bëni në mënyrë që të parandaloni që diçka të shkojë keq dhe të jeni në rrugën e duhur për t’u rikuperuar.

Si të filloni ushtrimet pas lindjes cezariane?

18 orë pas lindjes

Prerjet cezariane bëhen kryesisht nën një anestezi spinale, që shkakton humbje të ndjeshmërisë në gjysmën e poshtme të trupit. Duhen afërsisht 18 orë për të filluar të ndjeni këmbët tuaja. Në momentin që filloni të ndjeni këmbët, mjeku ndoshta do t’ju kërkojë të bëni ushtrime të thjeshta të tilla si: prekja e gishtërinjve tuaj ndërsa jeni shtrirë në shtrat dhe përplasja e këmbëve duke lëvizur gjunjët.

Këto ushtrime mund të duken të thjeshta, por janë të rëndësishme sepse mund të ndihmojnë në parandalimin e Trombozës së Venave të Thella.

24 orë pas lindjes

24 orë pas lindjes me prerje cezariane, mjeku do t’ju kërkojë të ecni nëpër dhomë. Përpiquni të ecni ndërsa dikush po ju mban sepse ato hapa të parë mund të jenë të vështirë dhe të dhimbshëm.

Shtatë ditë pas lindjes

Pas disa kohe, filloni të bëni ushtrime të thjeshta për të korrigjuar sjelljen tuaj. Dhimbja nga qepjet ndonjëherë mund të shkaktojë sjellje të keqe që përfundimisht mund të çojë në dhimbje shpine dhe dhimbje të tjera.

  1. Mbani kokën lart, mjekrën poshtë dhe shpatullat mbrapa dhe poshtë. Gjoksin jashtë!

  2. Mbani shpinën drejt kur mbani beben tuaj.

  3. Mos u përkulni mbi beben tuaj gjatë gji dhënies. Uluni drejt!

  4. Praktikoni frymëmarrjen e thellë. Mbushni mushkëritë me ajër.

  5. Filloni ushtrimet e rrotullimit të qafës dhe rrotullimit të shpatullave.

Gjashtë javë pas lindjes

Filloni të bëni shëtitje. Filloni me shëtitje pesë minutëshe, tre herë në ditë. Filloni të ushtroni supet tuaja. Bëni dhjetë përsëritje të zgjatjeve të gjurit, ngritjes së këmbës anësore dhe animit të legenit në këmbë.

Shtrijeni shpinën dhe muskujt e tjerë me shtrirje të përshtatshme të shpinës.

Shënime të rëndësishme:

  • Para se të filloni ndonjë lloj ushtrimi, gjithmonë kontaktoni me mjekun tuaj.

  • Mos e teproni me ushtrimet tuaja.

  • Mos bëni ushtrime të mbajtjes së frymëmarrjes për gjashtë muaj sepse ato rrisin presionin intra-abdominal.

  • Mbajeni trupin tuaj të hidratuar dhe hani ushqime të shëndetshme. /telegrafi