Kosova është pjesë e kursit të sigurisë të organizuar nga Shqipëria
Sharr Travel

Kosova është pjesë e kursit të sigurisë të organizuar nga Shqipëria

Ushtarakë dhe zyrtarë të Kosovës bashkë me të vendeve anëtare të NATO-s marrin pjesë në Kursin e Lartë për Studimet e Sigurisë dhe Mbrojtjes organizuar nga Shqipëria.

Ministria e Mbrojtjes në Tiranë njoftoi se Akademia e Forcave të Armatosura organizon Kursin 2021 me qëllim që të edukojë oficerë ushtarakë (OF5) dhe zyrtarë civilë nga Shqipëria, NATO dhe vendet partnere në nivelin strategjik.

Ky projekt ishte hapi i parë në rritjen e bashkëpunimit të mirë të rënë dakord gjatë vizitës së ministrit të Mbrojtjes, Niko Peleshi në qershor 2021 në Kolegjin Balltik të Mbrojtjes.

Kursi u përpilua nga studentë nga Shqipëria, Gjermania, Greqia, Bullgaria, Kosova, Italia dhe Gjeorgjia, raportoi korrespondenti i RTK-së Denion Ndrenika.

Në këtë aderim, Akademia ftoi si lektorë dhe anëtarë të fakultetit të Kolegjit të Mbrojtjes Baltike për mësimdhënie. Dr. Sandis Šraders dhe COL (ret.) Dr. Clirim Toci dhanë leksione në SCSDS për disa çështje që sfidojnë mjedisin e sigurisë.

Në këto çështje-sfidë përfshihen Rusia, roli i NATO, interesat kombëtare dhe dinamika e fuqisë kombëtare, zhvillimi i luftës në Evropë dhe NATO dhe sfidat ushtarake që mund të paraqiten nga NATO.