Tetë mënyra të thjeshta për të përmirësuar vetëkontrollin tuaj
Lifestyle

Tetë mënyra të thjeshta për të përmirësuar vetëkontrollin tuaj

Përkufizimi bazë i vetëkontrollit, sipas psikologëve, është aftësia për të menaxhuar impulset, emocionet dhe sjelljet e dikujt për të arritur qëllime afatgjata.

Mungesa e vetëkontrollit, veçanërisht kur bëhet fjalë për kontrollin e emocioneve është më e zakonshme nga sa mendoni dhe shumë njerëz përballen me këtë problem çdo ditë. Lajmi i mirë është se ju mund të mësoni se si t'i kontrolloni lehtësisht emocionet tuaja, sepse vetëkontrolli është një nga aftësitë më të rëndësishme që mund t'i mësoni vetes ndonjëherë.

Për të ndihmuar njerëzit që të përmirësojnë vetëkontrollin, Bright Side ka përpiluar një listë me rekomandime, raporton KosovaPress.

1. Mos harroni të buzëqeshni

Sipas një studimi të fundit, një buzëqeshje mund të shkojë patjetër një milje. Buzëqeshja, edhe kur nuk ju pëlqen fare, mund të mashtrojë trurin tuaj për të besuar se jeni i lumtur. Vetëkuptohet gjithashtu që buzëqeshja do t'ju bëjë të dukeni më tërheqëse në sytë e të tjerëve, sepse askush nuk është më i bukur se kur buzëqesh!

2. Përqendrohuni në frymën tuaj

Të mësosh se si të kontrollosh frymëmarrjen është një nga mësimet më vitale që mund të mësosh. Mund të jetë më e lehtë të thuhet sesa të bëhet, por sipas fjalëve të mësuesit shpirtëror Eckhart Tolle, çelësi i transformimit të brendshëm është të jetosh në momentin e tanishëm. Mbyllni sytë dhe kushtojini vëmendje frymëmarrjes kur ndiheni të mbingarkuar. Tolle thotë se kur je i vetëdijshëm për frymën tënde, je plotësisht i pranishëm dhe kjo e ndalon mendjen tënde të vrapojë.

3. Filloni të bëni ditar

Siç thotë proverbi i vjetër, një letër nuk skuqet. Mbajtja e një ditari është një mjet i fuqishëm vetë-eksplorimi që mund të bëhet miku juaj më i mirë dhe personi më i besueshëm nëse vendosni t'i përkushtoheni. Kurdoherë që po përjetoni emocione të padëshiruara, shkruani të gjitha në ditarin tuaj dhe lëreni të veprojë magjinë. Ju do të jeni në gjendje ta kuptoni veten në një nivel shumë më të thellë pa u ndjerë ndonjëherë i gjykuar ose i keqkuptuar nga miku juaj i heshtur, por përjetësisht besnik.

4. Zëvendësoni zakonet negative me ato pozitive

Ju mund ta zëvendësoni lehtësisht një zakon negativ me alternativën e tij pozitive. Për shembull, nëse ju pëlqen të përtypni ëmbëlsirat kur përjetoni emocione të vështira, mund të shkoni në palestër dhe të largoni stresin. Ose, nëse keni dëshirë të shpenzoni para për gjëra të panevojshme, shkoni për një shëtitje të gjatë në natyrë ku nuk do të keni mundësinë të shpenzoni paratë tuaja të fituara me vështirësi për konsum të pamend.

5. Krijoni një rutinë që funksionon për ju

Ndoshta rutina nuk është fjala më në modë dhe magjepsëse në leksikun modern, por është absolutisht thelbësore për kujdesin tuaj ndaj vetes dhe veçanërisht kur bëhet fjalë për kontrollin e emocioneve tuaja dhe luhatjet e egra të humorit të jetës moderne. Rutinat promovojnë mirëqenien mendore duke na ndihmuar të zhvillojmë zakone pozitive të përditshme. Për shembull, angazhohu për të bërë një shëtitje të përditshme në mbrëmje ose kufizo aktivitetin tënd në internet në 30 minuta në ditë dhe do ta shohësh veten të ndihesh më mirë menjëherë.

6. Bëni një listë detyrash

Për të krijuar një rutinë të qëndrueshme dhe të këndshme, mund të filloni të krijoni zakonin e shkrimit të listave të detyrave. Në varësi të mjedisit në të cilin ndodheni, gjithçka në jetë është e përkohshme dhe e pakapshme. Kjo është arsyeja pse nuk mjafton gjithmonë të kesh qëllime të mira.

Përkundrazi, është shumë e rëndësishme t'i kujtoni vetes se cilat janë qëllimet tuaja, sepse në të kundërt është shumë e lehtë të ndaloni së pari pyllin përtej pemëve, siç tregon ky studim. Mbajtja e gjurmëve të asaj që duhet të bëni është shumë e dobishme nëse doni të qëndroni në tokë dhe të kontrolloni emocionet tuaja. Këshilla kryesore: Shkruani një listë të gjërave që dëshironi të bëni pasi të zgjoheni.

7. Jepini vetes pak “kohë për mua”

Shpesh ne jemi kritikët tanë më të ashpër dhe ndërkohë që e dimë se duhet të jemi gjithmonë të sjellshëm me të tjerët, nuk duhet të harrojmë rëndësinë e të qenit të sjellshëm dhe faljes ndaj vetes. Në fund të fundit, mirësia është gjithashtu një aftësi! Fuqia jonë autentike vjen nga pranimi i vetvetes ashtu siç jemi.

Mënyra më e mirë për ta bërë këtë është të heqësh dorë nga gjithçka, të gjesh pak kohë për veten dhe thjesht të relaksohesh. Bëj diçka që të sjell gëzim të vërtetë, pavarësisht nëse është duke luajtur një instrument muzikor, duke vizatuar, duke kënduar ose duke kërcyer sikur askush në botë nuk të shikon.

8. Mësoni veten se si të meditoni

Në fund, meditimi është diçka që të gjithë mund ta zotërojnë me pak përpjekje. E praktikuar në tradita të shumta shpirtërore, është një metodë për të trajnuar mendjen tuaj për t'u bërë më i vetëdijshëm për veten. Regjisori i famshëm i “Twin Peaks”, David Lynch, ka medituar dy herë në ditë, çdo ditë që nga viti 1973, për çka ka thënë se kjo i jep “qasje pa mundim në rezervat e pakufizuara të energjisë, kreativitetit dhe lumturisë së thellë brenda”.


APR
Romay Lift