​Borrell: Ka pasur shumë tensione Kosovë-Serbi, duhet t’i kthehemi dialogut
Sharr Travel

​Borrell: Ka pasur shumë tensione Kosovë-Serbi, duhet t’i kthehemi dialogut

Përfaqësuesi i Lartë i BE-së për Punë të Jashtme dhe Politikë të Sigurisë, Josep Borrell, tha se Ballkani Perëndimor mbetet një rajon strategjik për Bashkimin Evropian dhe stabiliteti i tij është një çështje me rëndësi të madhe.

Para seancës për Ballkanin Perëndimor në takimin ministror të NATO-s në Riga, Borrell bëri thirrje për reformimin e ligjit zgjedhor në BeH dhe vazhdimin e dialogut për normalizimin e marrëdhënieve ndërmjet Serbisë dhe Kosovës.

Borrell shprehu shqetësim për situatën në Bosnje dhe Hercegovinë, ku "tensione dhe përpjekje për të zhbërë 26 vjet paqe dhe stabilitet janë vërejtur ditët e fundit" dhe bëri thirrje për reforma të nevojshme për të ruajtur një shtet të unifikuar dhe për të reformuar ligjin zgjedhor.

Borrell ka thënë se në muajt e fundit, gjatë verës, ka pasur shumë tensione në Kosovë dhe Serbi dhe ka nënvizuar se është e nevojshme të vazhdohet dialogu.

“Situata është qetësuar, por ka ende nevojë për t'u kthyer në dialog, për të vazhduar dialogun. Nuk ka rrugë tjetër për të stabilizuar situatën”, shtoi ai.

Ai tha se Ukraina, edhe pse nuk është temë e seancës së sotme për Ballkanin Perëndimor, është një çështje me rëndësi të madhe dhe theksoi se për Bashkimin Evropian integriteti territorial dhe sovraniteti i Ukrainës janë mbi të gjitha.

"Dhe ne do të qëndrojmë me vendosmëri dhe vendosmëri me Ukrainën përballë çdo përpjekjeje për të minuar integritetin dhe sovranitetin e saj territorial," shtoi ai.

I pyetur se cila mund të jetë përgjigja e BE-së ndaj akumulimit të ushtrisë ruse pranë kufirit me Ukrainën, Borrell tha se kriza duhet të parandalohet, sepse nëse fillon, do të jetë shumë më e vështirë për t'u përballur me të.

"Duhet bërë gjithçka për të bërë të qartë se çdo agresion kundër Ukrainës do të ketë një përgjigje të fortë," tha ai.
 


MË SHUME NGA Aktuale